top of page
דין בן חיים

תקצור הפוליטיקה בשנה האחרונה


טרלול- למה ההנהגה שלנו מטורללת?





חלקנו לא זוכרים אבל הדרמות בפן הפוליטי היו כאן עוד הרבה לפני השבעה באוקטובר. לפני שנה ב-4 בינואר הציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין את המהפכה המשפטית. מהפכה זו חילקה את העם לשני חלקים ולפילוג מוחלט. החלק הראשון מאמין שזוהי מהפכה שהורסת לגמרי את האיזון בין מערכות השלטון של מדינת ישראל ולפיכך הורסת לגמרי את הדמוקרטיה הישראלית. החלק השני מאמין שזוהי אינה מהפכה אלא רפורמה אשר נחוצה בכדי לאזן בין מערכות השלטון בישראל ולכן היא הכרחית. הפילוג המשיך והמשיך וכולם יצאו לרחובות להפגין, לשמור על הבית (לפי תפיסתם של המפגינים). 

הלילה המשמעותי ביותר ונקודת הקיצון של ההפגנות היה בעשרים וחמישה במרץ 2023 והוא נקרא ׳ליל גלנט׳. שר הביטחון יואב גלנט יצא בהצהרה שהוא מתנגד לחקיקה מהירה של המהפכה המשפטית מכיוון שהוא רואה שהיא משפיעה על הכשירות של צה״ל להגן עלינו מפני אויבנו וכך הוא טען שמהפכה זו מסכנת את ביטחונה של מדינת ישראל. לאחר כמה שעות ראש הממשלה הודיע שהוא מפטר את גלנט בטענה שאין לו אמון יותר. באותו לילה יצאו מיליונים לרחובות להפגין. לדוגמה, כביש איילון בער ונחסם ובכל רחבי הארץ החלו הפגנות המוניות. רוב העם יצא להפגין בטענה שלפטר שר ביטחון מכיוון שהוא מזהיר מחוק שיפגע בכשירות הצבא זו לא דמוקרטיה ודרדור המדינה לדיראון.

יום למחרת יושב ראש ההסתדרות ארנון בר-דוד הכריז על שביתה כללית במשק עד להשהיית המהפכה המשפטית. זה היה יום היסטורי וייחודי, כל הקניונים והחנויות נסגרו, שדה התעופה הושבת, בוטלו הלימודים ברחבי הארץ והיו הפגנות בלי סוף. לאחר כמה שעות נתניהו התקפל והודיע על השהיית המהפכה המשפטית. לאחר שבוע הודיע רה״מ שגלנט נשאר בתפקידו עד להודעה חדשה.



(שר המשפטים יריב לוין בהצהרתו על תחילת המהפכה המשפטית 4/1/2023)


לאחר כמה חודשים, במושב הקיץ של הכנסת נתניהו וחבריו החליטו להתקדם במהפכה המשפטית ולהפסיק את שיחות המשא ומתן בין הקואליציה והאופוזיציה בבית הנשיא. חקיקת המהפכה המשפטית הגיעה לשיאה ב-24 ביולי כאשר אושר בכנסת החוק לצמצום עילת הסבירות. חוק זה נותן כוח אדיר לממשלה במגוון תחומים בכך שבג״ץ לא יוכל לבקר ולפסול את הממשלה במינויים, החלטות וכו... באותם ימים המדינה בערה, המונים יצאו לרחובות, שבתו וחסמו כבישים. שעות לפני חקיקת החוק הרמטכ״ל אשר ממונה על ביטחון המדינה ניסה לקבוע פגישה עם ראש הממשלה בטענה שחוק זה פוגע בביטחון המדינה, נתניהו סירב והעביר את החוק למרות הביקורות ששמע מכל עבר. בסופו של דבר בינואר 2024 בג״ץ פסל את החוק בטענה שהוא פוליטי ומנוגד לערכי הדמוקרטיה.


בנוסף למהפכה המשפטית בשנה האחרונה אנו עדים למהפכה משטרית. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אשר ממונה על המשטרה הוא עבריין מורשע לשעבר אשר בנערותו הבוגרת הואשם בתמיכה בארגון טרור ובפעולות טרור נגד ערבים בשטחים. בן גביר ידוע בדעותיו הקיצוניות ובאי יציבות הנפשית שלו. במהלך ההפגנות נגד המהפכה המשפטית בתל אביב השר פיטר את מנהל מחוז המשטרה בתל אביב והחליף אותו בטענה שהוא רך מדי עם המפגנים. כל אירוע של אלימות נגד מפגינים בן גביר גיבה את השוטרים ונתן להם שלל פרסים. כתוצאה מהתערבותו הבלתי פוסקת של השר במשטרה ישנם הרבה שיגידו שהמשטרה הפכה לפוליטית, ללא חוקית ולאלימה באופן נחרץ. המפכ״ל שלח איגרת ליועצת המשפטית לממשלה על התערבותו הפסולה של השר בן גביר בהרכב המשטרה והפיכתה למשטרה אישית שלו, שתפעל לפי רצונו. אנו האזרחים מרגישים את זה, ככל שהזמן חולף המשטרה אלימה יותר וקשוחה יותר עם מפגינים נגד הממשלה.




(השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר- משתלט על המשטרה)


הגענו לפרוץ המלחמה, כולנו התעוררנו בשבעה באוקטובר בתדהמה מוחלטת, יום זה ייזכר בתולדות מדינת ישראל והעם יהודי לדיראון עולם. מחבלי חמאס הגיעו להישגים אדירים, הם טבחו ב1200 אזרחים ישראלים שרובם שהו בבתיהם. חמאס השתלט על יישובים רבים בדרום וטבח, אנס וחטף את אזרחינו. כולנו עזבנו את הפוליטיקה, כל המדינה עלתה על מדים ויצאנו למלחמת ״חרבות ברזל. יחד עם זאת, ממשלת ישראל גם בחודש הראשון של המלחמה התעסקה בפוליטיקה, במינויים והתנגחויות עם הצד השני. 

לאחר כמה ימים מהשבעה באוקטובר קמה ממשלת החירום אשר הכניסה את השרים והרמטכ"לים לשעבר בני גנץ וגדי איזנקוט ומפלגת המחנה הממלכתי לממשלה. ממשלת החירום נועדה בכדי לנהל את המלחמה על הצד הטוב ביותר. הוקם קבינט מצומצם שכלל את רה״מ, שר הביטחון, ראש המלל, דרמר, גנץ ואיזנקוט. יחד עם זאת, נתניהו וחבריו יש האומרים המשיכו להתעסק בהישרדותם הפוליטית לאחר המחדל הגדול ביותר מקום המדינה.




(ישיבת הממשלה הראשונה של ממשלת החירום 15/10/2023)


ראש הממשלה וחבריו המשיכו לצייץ בטוויטר דברים מפלגים, הורידו מעצמם אחריות למחדל וזרקו אותה על כוחות הביטחון בו זמנית שהם נלחמים על הבית. השרים הקיצוניים בממשלה סמוטריץ׳ ובן גביר ללא הפסקה תוקפים את כוחות הביטחון ומורידים מעצמם את האחריות, כך הם פוגעים בביטחון המדינה. נתניהו אמנם עשה מסיבות עיתונאים אך בעצם הוא מרח את העיתונאים הישראלים בתשובות שישאירו אותו במשרתו וכך הוא לא ענה עד היום על שאלת היום שאחרי ולא הביא לאישור הקבינט תכנית מסודרות של היום שאחרי. שיטה זו גורמת להימשכות המלחמה עד היום ולהישארותו של נתניהו על כס ראש הממשלה.





(הציוץ המאשים של ראש הממשלה נתניהו ב29/10/2023)



במהלך חודשי המלחמה היו מחלוקות רבות בין שרי המחנה הממלכתי לשרי הקואליציה המקורית. המון מהמחלוקות נוגעות לעניין החטופים, שרי הקואליציה רוצים גם בשחרור החטופים אך לא מוכנים לעסקה שתסיים את המלחמה ו/או תשחרר יותר מדי מחבלים. יחד עם זאת, יש הטוענים (חלקם ממשפחות החטופים) ששרי הקואליציה המקורית גם בנושא זה מונעים משיקולים פוליטיים ולא משיקולים ביטחוניים. בסופו של דבר התרחשה העסקה הראשונה בחודש נובמבר, לפני שבעה חודשים ועד היום נשארו בשבי החמאס 120 חטופים שיכול שבגלל גחמות פוליטיות עדיין שם. במהלך החודשים האחרונים, שרים רבים בממשלה מתבטאים נגד עסקת חטופים ומתייחסים רק למטרת מיטוט שלטון החמאס. בנוסף, אנו עדים כל יום לצעקות של חברי כנסת מהקואליציה נגד משפחות החטופים, יש היאמרו שהתנהלותם כלפי משפחות החטופים שהופקרו בשבעה באוקטובר ונמצאים בשבי מעלה לשמונה חודשים היא בושה. 


נושא נוסף שעלה בחודש האחרון לכותרות הוא התנהלותה של חברת הקבינט המורחב לניהול המלחמה ושרת התחבורה מירי רגב. בתחקיר שפורסם על ידי ערוץ 13 בתכנית ״המקור״ בעשרים ושלושה במאי נחשפה התנהלותה של השרה לפני ואחרי פרוץ המלחמה. נחשף שרגב משקיעה בפן מקצועי בין שעה לשעתיים בחודש והשאר משקיעה בפוליטיקה. רגב, כך נחשף, פועלת לפי טבלת אקסל שממקמת על רשות לפי צבעי הרמזור. צבעים אלה ממוקמים לפי ראש הרשות ועד כמה הוא מקורב לליכוד כך שהוא יוכל לעזור לרגב בפריימריז. רגב פועלת על פי הטבלה בכך שהיא עוזרת רק לאנשים שיכולים להביא לה קולות בפריימריז. כלומר, רגב היא לא שרת התחבורה של מדינת ישראל אלא השרה של קבלני הקולות בפריימריז לליכוד. תחקיר זה עורר זעם נרחב בציבור ועוד יותר הוריד את רמת אמון הציבור מהממשלה. אולי בעתיד יתפרסמו עוד תחקירים על שרים אחרים וחברי כנסת ונראה את התנהלותם לפני ואחרי פרוץ המלחמה.




(תחקיר ״המקור״- הסודות של מירי רגב נחשפים 23.5.24)



במהלך החודש האחרון הממשלה קידמה חוק המאפשר לחרדים פטור מגיוס לתה״ל. חוק זה מחוקק שעשרות אלפי אזרחים במילואים, הפסיקו את העבודה שלהם בכדי להגן על המדינה. הממשלה החליטה שאין שוויון בין האזרחים וחלק יחרפו את נפשם למען המדינה וחלק לא. ההתקדמות בחוק זה עורר את חמת הציבור. החלו הפגנות החוק בטענה שצריך שוויון בנטל. את הממשלה הביקורת הציבורית לא עניינה והיא החליטה להתקדם עם החוק ולכן ביום ראשון האחרון התשעה ביוני בני גנץ וחברי מפלגתו החליטו לפרוש ממשלה החירום וכך ממשלת החירום סיימה את דרכה. פרישתם מהממשלה הינה בעקבות חוסר השוויון הנתון בחוק, התעלמות טוטאלית של הממשלה מדעות הציבור ואי הרצון של הממשלה להתעסק בעסקת החטופים ושאלת היום שאחרי. לאחר פרישתם מהממשלה שר הביטחון גלנט הודיע שיצביע נגד החוק בגלל חוסר השוויון שטמון בו ויחד עם זאת ביום שני העשרה ליוני הממשלה העבירה את חוק הפטור מגיוס בקריאה ראשונה בכנסת.





לסיכום, השנה האחרונה בפן הפוליטי הייתה אכן מטורללת לגמרי. אפשר להבין שלחלק גדול מנבחרי הציבור חשוב יותר הישרדותם הפוליטית מאשר טובת המדינה והציבור. גם לאחר טבח השבעה באוקטובר הממשלה הוכיחה שגם ברגעי השפל של המדינה יש מקום לפוליטיקה מלוכלכת ולא ניתן לסמוך עליהם. כולנו בתקווה שבשנה הבאה הפוליטיקאים ישימו את טובת המדינה והאזרחים בראש סדר העדיפויות שלהם. כולנו מקווים שרמת הטרלול של ההנהגה שמקרינה לכלל האזרחים במדינת ישראל תחלוף. לשנה טובה יותר!






Comments


bottom of page