top of page
אדם בושושה

איך עומדים בלחץ הבגרויות בין קורונה למלחמה?


טיפים לעמידה בלחץ


החודש המון תלמידים מבית הספר וגם אני נסיים את התקופה שלנו בתור תלמידים במערכת החינוך לאחר 12 שנות לימוד, ונעבור למסגרת הצבאית. 

כשאני אספר לילדים שלי שבין מגיפה עולמית שסוחפת את העולם ומכריחה את התלמידים לבוא לבית הספר במסיכות ואף לפעמים ללמוד מרחוק דרך "זום" לבין מלחמה (שנמשכת כבר 8 חודשים) עם אלפי הרוגים ומאות חטופים שמשתיקה חלקים רבים מהמדינה בגלל ירי טילים ורקטות, הדבר שאני התרכזתי בו היה ללמוד פיזיקה ומתמטיקה הם כנראה לא יאמינו לי. 



אך למרות הקושי שהיה בלחוות לחץ כה אינטנסיבי, הכתבה תשמש כשיעור משמעותי וחשוב בנוגע לניהול לחץ ולוחות זמנים. בשביל להשיג את התוצאות הטובות ביותר וכדי ליצור עתיד טוב עבור כל מי שמוכן להשקיע ולהצליח.


היו לנו באמת שנים מאוד משוגעות, ועל כך אני חייב להודות לכל המורים שעזרו לנו להשתפר ולהצליח, שוידאו שאנחנו, התלמידים, שולטים בחומר הלימודי בצורה מיטבית, שגרמו לזה שתהיה לנו הבנה רחבה של החומר ולא רק נוסחאות לשנן ושהיו מוכנים לעזור בצורה אישית לכל תלמיד ותלמידה. אך למרות הזכרונות הטובים שיצמחו לי והגעגועים לבית הספר שאקבל אחרי טקס חלוקת תעודות, אני חייב להודות שלמדנו בתקופה הכי משוגעת שיש. 



לפני שנלמד לנתב ולהשתמש בלחץ לטובה ומפיקים ממנו תשואה, צריך לדעת בכלל מה זה לחץ? וממה הוא נובע?

לחץ הוא תגובה טבעית של הגוף למצבים מאיימים או מאתגרים. הוא יכול להיגרם מגורמים רבים, כמו עבודה רבה, קשיים כלכליים, בעיות בזוגיות, מחלות, ועוד. כאשר אנו חשים לחץ, מערכת העצבים שלנו מופעלת, וגורמת לתגובות פיזיולוגיות כמו דפיקות לב מואצות, הזעה, קשיי נשימה, עצבים וכו'. לחץ יכול להשפיע גם על בריאותנו הנפשית, ולגרום לקשיי קשב וריכוז ריכוז, ירידה במצב הרוח, קשיי שינה, ואף חרדה ודיכאון.

מגפת הCOVID-19 והמלחמות המתמשכות במדינת ישראל הגבירו באופן משמעותי את רמות הלחץ בתלמידים. המגפה שיבשה את חיי היומיום וגרמה לאי-ודאות בחינוך, בתעסוקה ובבריאות. התלמידים עברו באופן מאוד פתאומי ללמידה מרחוק, מה שהוביל לתחושות של בדידות ושל קושי בזיכרון חומר הלימוד. דאגות בריאותיות, פחד מזיהום והידבקות גם הגבירו עוד יותר את הלחץ.

בנוסף, המלחמה החמירה את תחושות החרדה והפחד. חשיפה מתמדת לחדשות מצערות וההשפעה הפוטנציאלית על הביטחון האישי תורמים לתחושת אי-ביטחון נרחבת. ההשפעות המשולבות של משברים אלה יוצרות סביבה ייחודית ומאתגרת, ומגדילות את הצורך ללמוד לנהל את הלחץ שלנו לקראת הלחץ של הבגרויות.



צריך להבין שלחץ הוא לווא דווקא דבר שלילי, לחץ משמש בעצם כמו מקור אנרגיה שניתן להמירו לשני שימושים שונים - אדרנלין ופאניקה. אדרנלין הוא הורמון שנוצר במצבי לחץ, ספציפית במצב "fight or flight". אדרנלין גורם להכנת הגוף למצב של התמודדות עם איום על ידי אקטיביות, עד לרמה בריאותית (אספקת חמצן מוגברת, אנרגיה זמינה לשרירים, ראייה טובה יותר, קירור הגוף וכו'). פאניקה  הוא אירוע קצר של פחד עז ופתאומי המופיע יחד עם מגוון תסמינים פיזיים ונפשיים (הזעה, רעד, בחילות, הקאות וכו') והוא גורם להשתקה של הגוף ופסיביות במצבי לחץ. אם נלמד לנתב את הלחץ שלנו לאדרנלין ואקטיביות, נוכל להתמודד ולהשקיע במה שחשוב גם במצבי לחץ.



ראשית, צריך להתמקד במשימות החשובות שאנו צריכים לבצע (כגון למידה). דבר שאפשר לעשות כדי לארגן את הלו"ז הוא לרשום את כל המשימות שצריך לעשות ולדרג אותן לפי חשיבות ודחיפות. אם המשימות גדולות ניתן לפרק אותן לשלבים קטנים יותר הניתנים לניהול ולהקנות זמן ייחודי עבור כל פעילות שצריך לעשות. פעולה זו עוזרת לייצר תוכנית ברורה ומאורגנת, ומפחיתה את הרגשות של עומס.


על מנת להמיר את הלחץ ולהפוך אותו לאדרנלין, יש גם עניין בראייה, בגישה ובחשיבה של כל אחד. אם נראה באתגרים בתור הזדמנויות לשגשוג וצמיחה במקום לאיומים וחרדה, הגוף שלנו יפריש יותר אדרנלין (שהוא תגובה טבעית של הגוף ללחץ) ובכך יכול לשפר את הפוקוס והאנרגיה כשהוא מנוהל כראוי. לעסוק בפעילות גופנית סדירה יכולה לסייע במניעת פאניקה ושיפור מצב רוח ותגובות פיזיות של הגוף.


שמירה על איזון היא חשובה והכרחית, דבר אשר יכול לעזור בכדי לשמור על איזון הוא שילוב הפסקות קצרות בין כל זמן למידה וביצוע טכניקות הרפיה והורדת פאניקה (למשל נשימה עמוקה או מדיטציה). שיטות אלה מסייעות לאפס את המוח, ומבטיחות כי האדרנלין משומש באופן פרודוקטיבי מבלי לגרום לשחיקה של הגוף והתשה שלו, על ידי ניהול הזמן ביעילות ועל ידי אימוץ חשיבה חיובית, ניתן להפוך את הלחץ למוטיבציה חזקה ולשמור על רווחה נפשית.




כשאתם תעברו מבית הספר לשלב הבא של החיים (צבא, לימודים באוניברסיטה ועוד), ניהול מתח נשאר משהו חשוב וקריטי כדי להתמודד בהצלחה עם מצבי הלחץ של החיים הבוגרים, שעלולים לעיתים קרובות להיות לחוצים ומאתגרים. ניתן להתמיד במנטליות הזו על ידי הגדרת מטרות מציאותיות ושמירה על שגרה מאוזנת. תמיד תטפלו ותשמרו על עצמכם: הקפידו על שינה מספקת, על אוכל בריא ומזין, ועסקו בפעילות גופנית סדירה. אם לא תשמרו על עצמכם ותשימו את הבריאות שלכם בראש סדר העדיפויות, הסיכוי להיכשל או להילחץ יתר על המידה בסיטואציות מלחיצות עולה ועלולה לגרום לפגיעה..



לסיכום, היות ומדובר בגיליון האחרון של עיתון בית הספר אני אשמח להודות לכם קוראים יקרים, על שקראתם את שלל הכתבות של העיתון בכלל ואת הכתבות שלי בפרט. זו הייתה שנה מאוד מסובכת ומאתגרת עקב המלחמה אך למרות הקשיים והלחץ אני מרוצה מהכתבות שכתבנו השנה. זוהי הכתבה האחרונה בשבילי בתור תלמיד י"ב ולכן היה לי חשוב לדבר על הנושא של התמודדות בלחץ בשביל לתרום לתלמידי השכבות שמתחתי. תודה רבה על שנה מדהימה של עיתונאות!









Comments


bottom of page