top of page
גיא איזנבאום

מדריך למתגייס - החוויה שלי וטיפים למיונים



לפני כשנה וחצי התחלתי את המסע שלי לעבר גיוס לצה"ל עם ביצוע ה"צו ראשון" שלי. כמו כל נער ישראלי, גם אני עברתי את שלבי המיון השונים. תהליך המיון לצה"ל מורכב ממספר שלבים, ובכתבה זו אשתף בחוויותיי (לפחות אלו שמותר לדבר עליהן) ואציע טיפים שימושיים עבור אלו שעתידים לעבור את אותם מיונים.


המיון הראשון שארצה לדבר עליו הוא המיון לקורס טיס. מיון זה הוא המיון הראשון שעשיתי והוא מורכב מכמה שלבים: ירפ"א א' חלק א', ירפ"א א' חלק ב', ירפ"א ב, גיבוש ומשם השמיים הם הגבול. הדרישות להגיע לקורס הן פרופיל 97 או 82 ללא סעיפים פוסלים ודפ"ר של 70 ומעלה (בנוסף לכמה ציונים ביום המא"ה).

ככמה חודשים לאחר ביצוע הצו הראשון קיבלתי זימון לבצע את ירפ"א א. אני, שלא רציתי טיס, ביררתי איפה אני יכול לחתום ויתור. להפתעתי, גיליתי שרק בשלב הגיבוש אפשר לחתום ויתור ושחייב להגיע לכל השלבים שתעבור. 


ירפ"א א' חלק א': . חלק א' מתחיל במבחנים הכוללים חשיבה כמותית, מרחבית וניתוח נתונים. ולאחר מעבר מבחנים אלו תתחילו בסימולטור הטיסה, הסימולטור מבוצע על מחשב ובנוסף מצוייד בגרפיקות שנראות כאילו באו ישר ממחשב משנות ה-80, אך אל תטעו זה בכוונה! במהלך הסימולטור, אשר נמשך לכמה שעות, תמצאו את עצמכם חוזרים על אותם דברים והוראות. זאת על מנת לבחון את סבלנותכם, קשב לאורך זמן ואת ביצועיכם גם לאחר שעות של למידה ועשייה.



ירפ"א א' חלק ב': הסימולטור הזה הוא לא כמו הסימולטור שהיה בשלב א' אלה אחד הרבה הרבה הרבה יותר מסובך.

בסימולטור הזה, בניגוד לראשון תשתמשו בכפתורים שיש לכם על הידית והמצהרת. אתם נמצאים באותם מקומות עם אותם דברים (ידית ומצהרת וכאן תצטרכו גם להשתמש במספרים).

בחלק הראשון של הסימולטור אתם תצטרכו לנווט עד לנקודה ולהשמיד אויבים כאשר באותו הזמן תצטרכו להגן על עצמכם.

הסימולטור הזה הרבה יותר מסובך, בהתחלה יש "תקופת לימוד" ומביאים הרבה ניסיונות כך שתוכלו לרכוש מיומנות בתפעול הסימולטור. לאחר תקופת הניסיון מגיע תקופת המבחן. 

תקפות המבחן כוללת כ-30 מסלולים שונים שבתוכן תצטרכו לעשות פעולות רבות.

בשלב המבחן תצטרכו לעשות מגוון פעולות במקביל כגון:

  •  לזכור את מפת הניווט כי היא לא תשורטט לכם אחר שלב מסוים

  • לנווט בלי לצאת מהתחום של המסלול

  • לכוון על מטרות בקרקע ולירות עליהם

  • לשמור על גובה מסוים

  • לשמור על מהירות מסוימת

  • ללחוץ על מקש שאתם קיבלתם התראה על נזק במטוס

  • להקשיב למה שאומרים לכם בקשר (יקראו לכם "אפרסק") אז צריך להקשיב לכל הרחש בקשר ורק כשאומרים "אפרסק…" צריך לבצע את הפעולה שביקשו ממכם לעשות ובנוסף ללחוץ על מקש "קיבלתי הודעה" 

  • בזמן כל זה יורים עליכם מטוסי אויב/נ"מ-נגד מטוסים-יריות מהקרקע ואתם תצטרכו לפזר נורים כדי שלא יפגעו בכם

אם עברתם את הסימולטור אז תדרשו למלא שאלון אישיות ושאלון 300.





ירפ"א ב': ראיון עם פסיכולוג בזום, הוא ישאל אתכם מגוון שאלות ובנוסף על דברים שמילאתם בטופס בירפ"א א חלק ב'! (חשוב מאוד להיות עקביים עם מה שרשמתם)



גאמ"א סייבר: 

מסלול גאמ"א סייבר הוא מסלול של יחידת 8200 בחיל המודיעין, והוא מתמקד באספקט של תכנות ומחשבים. המיון מורכב מכמה שלבים: שאלון אינטרנטי, יום מבחנים, סדנה מעשית וראיון.

השאלון האינטרנטי שואל על הידע שלכם במגוון נושאים ואתם נדרשים לסמן רק את הנושאים שאתם מסוגלים להסביר עליהם במקרה הצורך (כלומר ידע בסיסי ומעלה, לא רק הכרת המושג).

ליום המבחנים אתם תגיעו למיקום פיזי ותעשו מבחנים שבהם יבחנו את הידע התיאורטי שלכם בנושאים אשר היו מצויינים בשאלון האינטרנטי. 

בסדנה המעשית כותבים קוד. תוכלו להיבחן או בשפות high level או בlow level, ותדרשו להשלים כמה שיותר שלבים במסגרת זמן נתונה. 

בשלב הראיון ייבחנו אתכם על שאלות חשיבה של כתיבת קוד ובנוסף את אישיותכם.


גיבוש צנחנים:

גיבוש צנחנים הוא גיבוש בן יום, הקובע אם תכנסו לחטיבת הצנחנים או לא. 

הגיבוש מתחיל בבוקר שם תצטרכו ללכת לתחנת האיסוף (שבמקרה שלי הייתה חניון איקאה נתניה) אשר משם יקחו אתכם לבא"ח צנחנים. הגיבוש שלי התחיל בתחנות רפואיות, ות"ש ולאחר מכן ביצענו בוחן ביפים. בתחילת בוחן הביפים הסבירו לנו על מה עלינו לעשות ועל כך שלכל אחד יש 3 פסילות (פסילה נחשבת כיציאה מוקדמת\אי הגעה בזמן). התוצאה עוברת בביפים היא 6:30 דקות אך מומלץ להמשיך ככל שיכולים. אותנו עצרו לאחר 8 דקות של ביפים. לאחר מכן יובילו אתכם לחדר אוכל, שם תבלו את השש וחצי שעות הבאות, חוץ מרבע שעה שם תהיו בראיונות. בראיונות תשבו מול שתי יוצאי החטיבה ותספרו על עצמכם. 

לאחר ההמתנה הארוכה באזור שעת שקיעת השמש, יוציאו אתכם לאמבטיות חול שם תבצעו את האקטים הפיזיים. כל אקט הוא במקסימום חצי שעה, ויש שלוש אקטים פיזיים ואקט אחד קבוצתי.





טיפים לתהליך המיון

  • תחשבו מראש על כמה תכונות טובות שלכם וכמה תכונות רעות בשביל לכתוב במיונים. כמעט בכל מיון שביצעתי תמיד שאלו על תכונות טובות ורעות, וביקשו הסבר והרחבה. 

  • לאחר מיון שבו מבקשים לרשום דברים על עצמם, תרשמו לעצמכם מה כתבתם על מנת לשמור על עקביות.

  • תנסו למצוא מישהו שעבר את המיון או משרת בתפקיד על מנת לקבל עוד מידע או יתרון על אחרים.


בנימה אישית

החוויה שלי במיונים לצה"ל הייתה מאתגרת וארוכה. עם הגיוס הקרב שלי, אני מתרגש וחושש בו זמנית. השירות בצה"ל טומן בחובו הזדמנויות רבות אך גם אתגרים רבים ואני מקווה ששירותי הצבאי יעזור גם למדינה וגם לעצמי כאחד. מאחל לכם תהליך מיון מוצלח ומקווה שהטיפים שלי יעזרו!


Comments


bottom of page