לפני מספר ימים חגגנו את יום העצמאות ה 76 של מדינת ישראל. איך ניתן לקיים אירוע כזה בתקופה כזו קשה וכואבת כשיום העצמאות הוא יום של זיקוקים, מטסי ראווה וחגיגות עם משפחה וחברים? איך חוגגים השנה עצמאות?
עברו כ-7 חודשים מאז שפרצה מלחמת "חרבות ברזל" ב7/10. הטבח הנורא שקרה לעמנו הביא למלחמה עקובה מדם שגרמה לאלפי הרוגים ופצועים. מאז תחילת המלחמה נהרגו כ-1,459 ישראלים וזרים(מתוכם 615 חיילים), נפצעו כ-11,549, נחטפו לעזה כ-252 אנשים (מתוכם כ-124 שוחררו או חולצו) וכמות המפונים מעוטף עזה והצפון משוערת ל 200,000 איש.
אלו אירועים טרגיים שמהווים כאבל לאומי רב, והאירוע הכי קשה לעם היהודי מאז השואה, דבר שגורם לנו כאזרחי המדינה שחווים את האירועים הללו, לחשוב כיצד ניתן לחגוג את יום העצמאות בצל המלחמה הנוראית הזאת?
תחילה ננסה לבדוק אם ישנם שינויים רשמיים בהנחיות לגבי אירועי חגיגות העצמאות. תחילה בערב יום העצמאות - טקס הדלקת המשואות התקיים ללא קהל והוקלט מראש, במקביל לטקס של כיבוי משואות על ידי משפחות החטופים לאור המצב ובמקום תהלוכת עצמאות התקיימה עצרת עצמאות למען השבת החטופים בכיכר החטופים. ביום העצמאות עצמו - טקס מצטייני הנשיא וחידוני התנ"ך והציונות העולמיים התקיימו ללא מתכונת מיוחדת (כאשר בחידון התנ"ך היה נציג של התיכון שלנו!) אך בוטל משט הספינות מהמרינה בהרצליה ומטס הראווה של מטוסי חיל האוויר (שהוחלף במטס של מטה משפחות החטופים). כל השינויים האלו גורמים לנו לחשוב שלממשלה יש מודעות לגבי הסיטואציה הרגישה של אירועי העצמאות השנה, אך כן ישנו ספין פוליטי שמעורב בחגיגות העצמאות. על פי כתבה בעיתון "וואלה":
"לפני כמה חודשים, הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את חלוקת פרס ישראל השנה, פרט לפרס בקטגוריה תקומה: גבורה אזרחית וערבות הדדית. קיש נימק את החלטתו בהתמשכות המלחמה, בהימצאות החטופות והחטופים בעזה והנפגעים בקרב כוחותינו"
הדבר הזה עורר סערה בקרב הציבור מכיוון שהציבור ראה זאת כמשחק פוליטי היות ואחד הזוכים בפרס ישראל (אייל וולדמן בפרס היזמות) הוא אחד ממתנגדיה הבולטים ביותר של המהפכה המשפטית, לכן פרס ישראל התקיים כרגיל ללא מתכונת מיוחדת.
בנוסף לאירועים הממלכתיים והרשמיים, אלפי אנשים יצאו לרחובות בשביל לצאת עם בני משפחותיהם וחבריהם לבמות הבידור והופעות שהוצעו לתושביהם במתכונת מצומצמת. בעקבות המסה של אנשים שיצאו לרחובות, כוחות הביטחון נכנסו לכוננות מוגברת והגבירו את האבטחה במרכזי הערים. יותר מ 15 אלף שוטרים נטלו חלק במערך האבטחה של יום העצמאות זאת על רקע התרעות לפיגועים וחשש לירי טילים, גם בדרום וגם בצפון הארץ. העבודה של כוחות הביטחון עזרה לחגיגות העצמאות לעבור בביטחון שוטף וללא אירועים דרמטיים.
וכיצד הציבור מרגיש בעקבות חגיגות יום העצמאות בצל המלחמה?
על פי הנתונים שמצאנו בסקרים, הציבור אינו מעוניין לקיים את חגיגות יום העצמאות כרגיל. על פי סקר בעיתון "מעריב": "רק 10% חושבים שעל הרשויות המקומיות לקיים את חגיגות יום העצמאות כבכל שנה, וכשליש חושבים שלא צריך לקיים את חגיגות יום העצמאות כליל" אלפי המשפחות השכולות שנוצרו בעקבות אירועי המלחמה וסובלות מאבל עצום, משפחות החטופים שנלחמות כבר 223 ימים (ביום שבו נכתבה הכתבה הזו) להחזיר את יקיריהם ויקירותיהם הביתה, מאות אלפי החיילים הסדירים המילואימניקים שנלחמים בעזה, בגבול הלבנוני ובכל החזיתות שלנו, מאות אלפי המפונים מבתיהם שאינם מוצאים דרך לחזור לחיים ולשגרה וזאת מבלי להזכיר את האזרחים שנפגעו נפשית או פיזית או מאנשי העסקים שרווחיהם נפגעו קשות. כל קבוצות האנשים האלה משמשות לפחות בחלקם כחלק ממי שאינו מעוניין לחגוג ולהתעלם מהמצב הטראגי והקשה.
לעומת זאת באותו הסקר ישנה דעה נגדית, שתומכת בחגיגות יום העצמאות במיוחד השנה: "מעט יותר ממחצית חושבים שיש לחגוג אך באופן יותר רגוע ופחות בולט". מדובר במיוחד בדור הצעיר שמעוניין לחיות ולשגשג למרות המלחמה שכן יום לפני כן ביום הזיכרון ישנו משפט שמאפיין את דעה זו - במותם ציוו לנו את החיים. דווקא בימים כאלה של דשדוש ואווירת נכאים, עם ישראל זקוק לשאוב כוחות אדירים ועמוקים, להזכיר לעצמו מאין בא ולאן הולך ולהתחבר מחדש לכל העוגנים הרוחניים, התרבותיים והלאומיים שלו. החיילים שלנו נלחמים בכל הזירות בכדי לאפשר לנו, האזרחים בבית לחגוג את המדינה שלנו על אף כל בעיותיה וההקרבה שעשינו בשביל שהיא תשרוד ותתקיים עד כה. לכן חשוב לחגוג את יום העצמאות, במיוחד בשנה הזו.
לסיום נסיים בנימה אופטימית וניתן מספרים וסטטיסטיקות על המדינה הנקשרות לשנה הזו:
למרות השביעי באוקטובר והמלחמה אוכלוסיית ישראל גדלה ב כ189 אלף אנשים משנה שעברה (196 אלף תינוקות, 37 אלף עולים חדשים ו-60 אלף נפטרו) כאשר היא עומדת על כ-9.9 מיליון איש(וצפוייה לעבור את ה-10 מיליון בסוף השנה).
האוכלוסייה הישראלית מאוד צעירה שכמעט שליש מהאוכלוסייה היא בטווח הגילאים 0-14 לעומת 12% בני 65 ומעלה.
ישנם כ-2.25 מיליון משפחות בישראל, מדובר בגידול של כמעט 20% מלפני עשור (1.9 ב-2013), כאשר המשפחה הממוצעת בישראל מונה 3.7 ילדים.
האוכלוסייה הישראלית היא בין הבריאות העולם שכן תוחלת החיים הממוצעת בישראל היא 83.9, מקום רביעי בעולם.
לסיכום צריך לזכור שיום העצמאות הוא יום מיוחד שבו אנחנו מציינים את הקמת המדינה, את ההישגים הרבים שהושגו במהלך השנים ואת זכותנו לחיות במדינה עצמאית ודמוקרטית. למרות הקשיים והמלחמה המדממת שנמשכת כבר 7 חודשים, חשוב להישאר גאים ומאוחדים בשביל לשמור על המדינה.
Comments