top of page
דנה קינן

כדור הארץ ממשיך מתחמם - חששות ממצב האקלים של כדור הארץ

במהלך השנים האחרונות אנו רואים עלייה בשיח על מצב האקלים בכדור הארץ, נערכים יותר כנסים בין מדינות ומחאות של תושביהם על האקלים. האיום של שינויי האקלים כנגד האדם הולך וגובר. איך הגענו למצב זה? מה גרם לזה? והאם מאוחר מידי לתקן את המצב?

תהליך שינוי האקלים היא תופעה טבעית שבה במהלך טווח ארוך של זמן, הטמפרטורה ותופעות מזג האוויר משתנות. תהליך זה יכול להיות מושפע מגורמים חיצוניים, שאינם טבעיים. שמו של התהליך הטבעי של שינוי האקלים הוא 'אפקט החממה', בו הגזים באטמוספירה לוכדים את חום השמש בתוך האטמוספירה ובכך מחממים את כדור הארץ. תהליך זה חיוני לחיים בכדור הארץ, ובלעדיו כל החום שמגיע לכדור הארץ היה יוצא לחלל והטמפרטורה הממוצעת  הייתה עומדת על 20°C-.


מאז תחילת המהפכה התעשייתית קצב אפקט החממה החל להתגבר. בתקופה זו בני אדם החלו לשרוף יותר דלקים מאובנים, פחם ושמן. הגזים הנוצרו משריפת חומרים אלו העלו את ריכוז הגזים באטמוספירה. כאשר ריכוז הגזים באטמוספירה עולה, יותר חום נשמר בתוך האטמוספירה. כך נגרמת תופעה המוכרת לכולנו בשם 'התחממות גלובלית' שבה כדור הארץ מתחמם.


הבעיה העיקרית עם התחממות גלובלית היא אינה החום, אלא קצב עלייתה. גם לפני התערבותם של בני האדם התרחש תהליך של התחממות גלובלית. על מנת להתאים לסביבתם, החיים על כדור הארץ אמורים להתפתח, תהליך התפתחות כולל גם את טמפרטורת כדור הארץ. אך עם הגברת קצב ההתחממות באופן קיצוני, אין לחיים את הזמן להתפתח בהתאם לסביבתם.


ההבדל בטמפרטורה העולמית הממוצעת מ-1880 עד 2020, ביחס לממוצע בשנים 1951–1980



מחקרים רבים מראים ששנת 2023 הייתה השנה הכי משמעותית מבחינת ההתחממות הגלובלית. השנה הוגדרה כשנה הכי חמה אי פעם. ובמהלכה התרחשו תופעות רבות אשר הושפעו מהתחממות הגלובלית, אסונות טבע כגון גל השריפות בצ'ילה, בהוואי ובקנדה, רעידות האדמה בטורקיה ובסוריה, השיטפונות בהודו ועוד.


רעידת אדמה בטורקיה


שריפות בהוואי





באזורים ימיים קיימת תופעה בה רוחות נושבות לאורך קו המשווה, סוחפות איתן את המים החמים מהמזרח אל המערב. על מנת להחליף את המים החמים, מים קרים עולים ממעמקי הים. המים החמים מחממים את האזור ובכך תופעה זו מסדירה את תופעות מזג האוויר. אך כל שנתיים עד שבע שנים, חוזק הרוחות נחלש, ובכך מצמצם את עליית המים הקרים במזרח, המוביל לעליית הטמפרטורות באוקיינוס ​​השקט. לתופעה זו קוראים "El Niño" והיא נמשכת בין חצי שנה לשנה. 

תופעת El Niño משפיעה על תופעות מזג האוויר, היא גורמת לבצורת, גלי חום, שיטפונות ועוד. מחקרים מראים שיש קשר בין El Niño להתחממות גלובלית. ההתחממות הגלובלית משפיעה על תדירות אירועי El Niño קיצוניים. במשך המאה הקרובה תדירות אירועי El Niño קיצוניים יגדל פי שניים בשל התחממות שטח המים באופן מהיר יותר.


בשנה האחרונה התרחשה תופעת El Niño, היא החלה ביוני 2023. לפי תבנית El Niño, מדענים חוזים שששת החודשים הראשונים של שנת 2024 יהיו החמים ביותר. בנוסף הם חוזים ששנת 2024 תעקוף את שנת 2023 בשנה הכי חמה בהיסטוריה.


סרטון המסביר על תופעת הEl Niño:




עולה השאלה האם מאוחר מדי כדי למנוע התחממות גלובלית? מחקרים שנעשו על ידי נאס"א מראים שאם בני אדם יפסיקו לפלוט גזים לאטמוספירה, קצב עליית הטמפרטורת תרד במשך מספר שנים. לאחר מכן למשך מאות שנים לא יהיה שינוי משמעותי בטמפרטורות אך הן עדיין יהיו גבוהות. למרות זאת, הנזק שבני אדם גרמו לאקלים הוא בלתי הפיך. אך למזלינו, עדיין לא מאוחר מדי. עדיין ניתן להימנע מהתוצאות המשמעותיות ביותר של שינוי האקלים. כדי לעשות זאת בני אדם יהיו צריכים לצמצם את צריכת החשמל שלהם. האם מוקדם מדי כדי לחשוש כלפי האקלים? ומתי נתחיל לפעול כלפי שינוי?






Comments


bottom of page