סיום תיכון וגיוס לצבא - חששות בעת המלחמה
עם סיום הסמסטר הראשון של שנת הלימודים, תלמידי י"ב שרויים בחששות לגבי עתידם בשירות הצבאי ובהתחלת החיים האזרחיים, במיוחד בשל המלחמה שממשיכה בשיאה שהביאה לחששות רבות אצל תלמידי י"ב וביניהם גם עליי, בטח עכשיו בזמן המלחמה.
הגיוס הוא שלב חובה בכניסה לחיים האזרחיים במדינת ישראל, ורבים מן התלמידים חוששים לקבל תפקיד לא משמעותי בצבא, תפקיד בו הם לא יוכלו לממש את הפוטנציאל שלהם ולתרום למדינה באמצעות דברים שהם באמת יודעים ונחושים לגביהם.
חשש זה בא לידי ביטוי מהיות השירות הצבאי ממושך, ובשל תקופת השירות הארוכה של שלוש שנים עבור גברים ושנתיים עבור בנות ניתן להבין את החרדה מתפקיד לא משמעותי שבו יצטרכו "לבזבז" את זמנם וכשרונם למשך תקופה כה משמעותית בחייהם.
חשש נוסף, הנובע מחשש זה הוא הדאגה לחיים האזרחיים. במקרה ויקבלו תפקיד לא משמעותי עבורם בצבא, תלמידים רבים לא יצליחו לצבור מספיק ניסיון למען השתלבות בחברה האזרחית וקבלה לעבודה שבה הם רוצים לעבוד. בביצוע תפקיד שלא היה משמעותי עבורם, התלמידים למעשה לא יצליחו להתקדם לעבר עבודת החלומות שלהם במשך השירות הצבאי. ולאחר מכן, בכניסתם אל החיים האזרחיים הם ככל הנראה יהיו בחיסרון משמעותי מבחינת ניסיון ביחס לאנשים אחרים אשר שירתו בתפקידים הקשורים למקצוע בזמן שירותם בצבא. פער זה הוא חשש גדול אצלי ואצל החברים שלי בשכבת י"ב.
תלמידי י"ב במיונים בצה"ל
תלמידים בכיתה י"ב מקבלים מיונים ליחידות לאורך שנת הלימודים מן הצבא, מיונים אלו קובעים את התפקיד העתידי שלהם בצבא, והם מהווים גורם מרכזי ללחץ ולחששות של תלמידי י"ב. החשש מכישלון במיונים אל התפקידים אותם הם רוצים שרוי אצל כל אחד ואחת מן התלמידים מכיוון שהמיונים מהווים כרטיס כניסה לתפקידים מובחרים בצה"ל. מיונים אלו מרתיעים מאחר שכמות מתמיינים לתפקידים המובחרים עצומה ועומדת על עשרות אלפים, אותם תלמידים שקיבלו מיונים ליחידות המובחרות צריכים להתמודד נגד התלמידים האחרים שמתמיינים לאותו תפקיד ולהראות למה הם יותר מתאימים לתפקיד. תחרותיות זו בין התלמידים והפער שנמצא בין כל המתמודדים, לא מרגיע את החששות שלהם.
למשל המיון של גאמא סייבר שאליו חלק מחבריי ואני מתמיינים, שבו מספר שלבים עיקריים, הוא מלחיץ אותי אישית מאוד מכיוון שהתפקידים שמסלול גאמא מייעד אליהם, ביחידות 8200, תקשוב ושאר האליטה של הסייבר בצבא מעניינים אותי ואליהם אני מכוון. למיונים בגאמא יש עשרות אלפי מועמדים ורק אלפים בודדים עוברים את השלב הראשוני המורכב ממבחני ידע ועוד פחות עוברים את השלב השני שהוא הסדנה המורכבת משני חלקים אחד חלק קידוד והשני חלק לא ידוע שאינו קשור לקידוד והשלישי שהוא הראיונות המקצועיים ליחידות ספציפיות, אשר בוחנים למעשה את ההתאמה של האדם לתפקידי המודיעין, דבר זה מלחיץ ביותר במיוחד כאשר המיונים יכולים ליפול על מבחנים או החשש שמרוב הלחץ יתרחש במיונים אירוע בלתי צפוי, כמו בלאקאאוט. הלחץ הרב שבמסלול זה ובמסלולים אחרים, התחרות הרבה שבה המיונים כרוכים הם חששות מרכזיות אצלי בעודי תלמיד י"ב לקראת גיוס לצה"ל, אני יודע כי גאמא זה הכרטיס שלי לניסיון בעבודה עם מחשבים, קידוד ועולם הסייבר המתקדם, והחשש שלי הוא מלהחמיץ את ההזדמנות הזו שניתנה לי במידה והמבחנים לא ילכו כפי שהייתי רוצה שיהיו, מכיוון שאני חושב שאני יכול לתרום למדינה בשירות משמעותי ביחידות מודיעין והניסיון שאני ארכוש בהם גם יעזור לי רבות בהמשך החיים האזרחיים שלי.
טיפים למיונים להקלת החששות והלחץ
מיונים למסלולים מובחרים בחיל המודיעין בכל כנף של הצבא באשר הוא, מכילים מבחנים תיאורטיים הבוחנים את הידע שלכם בהתאם לצרכים של היחידות תחת אותו המסלול, ובמבחנים אלו בדרך כלל תצטרכו להדגים ידע במקצועות ריאליים כמו: מתמטיקה, פיזיקה, מדעי המחשב, אנגלית וחשיבה לוגית מורכבת. אותם מבחנים יכולים להלחיץ עד מאוד תלמידים רבים משלל סיבות, האחת חוסר ידע של מבנה המבחנים, דבר שגורם לתלמידים להתבלגן ולהילחץ מעומס השאלות ולא להיות מוכנים נפשית ליום המבחנים. השני הוא המחסור בנושאים עליהם נבחנים, מכיוון שחלק מהמבחנים מסווגים לא ניתן חומר מסודר ולכן תלמידים רבים לא יודעים מה ללמוד או מה לחזק. השלישי הוא חוסר תכנון זמנים, במבחני הידע הראשוניים בדרך כלל שאלות מרובות בחירה, כלומר שאלות אמריקאיות ובזבוז זמן על שאלה אחת יוביל למחסור בזמן לשאלות שיבואו לאחר מכן.
לבעיה הראשונה חשוב מאוד לא להגיע בלי ידע מקדים כלשהו על המבחנים. לדעת כמה שאפשר על מבנה המבחן יכול לחסוך לכם כאב ראש וזמן יקר במבחן עצמו. כך, תבואו הכי מוכנים נפשית ולא תופתעו במבחן מכמות השאלות, תדעו כמה זמן יש לכם, איך עליכם לתכנן את הזמן ואת המבנה הכללי של המבחן.לבעיה השנייה הדרך הכי טובה לדעת מה לתרגל היא לעשות עבודת חקר על המסלולים אליהם אתם רוצים להתמיין. אם הדבר לא מניב תוצאות ניתן לשאול חברים או בני משפחה מבוגרים יותר שעשו את המיונים או יודעים עליהם משהו (במידה שהמבחנים אינם מסווגים והבעיה הייתה במציאת מקורות המידע) וכך, תוכלו לסדר את החומר שלומדים ומתרגלים לפני המבחנים. לבעיה השלישית הפתרון הוא פשוט, אם נתקעים למשך זמן גבוה מהזמן שהקצבתם מראש לכל שאלה דבר שייקבע ביחס לזמן שיש לאותו המבחן ניתן ללחוץ על התשובה שנראית הכי הגיונית ובסוף אם ישאר זמן במידה ותהיה אפשרות לחזור אל השאלה ולתקן אם צריך.
טיפים ספציפית למסלול גאמא ושחקים
מסלול גאמא מורכב ממספר שלבים שהם שאלון ידע ראשוני (לפני המבחנים) כדי שיוכלו לסנן אנשים שאינם בקיאים בנושאים אותם הצבא מחפש. במהלך שלב זה תצטרכו לבחור משלל נושאים שאתם יודעים - להראות נושאים ספציפיים שאתם בקיעים בהם במידה נוחה, כדי לסמן גם נושאים שאתם יודעים עליהם אבל לא בקיאים בהם במאת האחוזים. השלב השני הוא למעשה שלב מבחני הידע שמתבצע בבסיס צבאי של חיל המודיעין שנועד לבחינות מסוג זה ובמהלכו תצטרכו לענות על עשרה שאלונים בנושאים שונים במקצועות המחשב. יש לשים לב כי גאמא זה מסלול של מחשבים בעיקרו ולכן אם אתם לא אוהבים את מקצועות המחשב ההמלצה היא לא להתמיין לגאמא ולחפש מסלול שמתאים לתחביבים שלכם. השלב השלישי הוא שלב הסדנה, זהו שלב מסווג לכן הפרטים שניתן לחשוף עליו מועטים וניתן לדבר בכלליות רק על הדברים שכבר מפורסמים ברשת באופן גלוי. הסדנה מחולקת לשני חלקים: חלק מעשי (קידוד) וחלק שאינו קשור בקידוד וצורך ידע אישי. שלבים אלו ארוכים וביניהם יש הפסקה ולכן במידה ועוברים לשלב הסדנה יש להתכונן נפשית ליום ארוך של מבחנים שככל הנראה יהיה על חשבון הלימודים. השלב הרביעי הוא השלב בו אחוז הנפסלים הגבוה ביותר והוא שלב הראיון. בשלב זה תצטרכו להגיע לראיון מול אנשי מודיעין מטעם גאמא שיבחנו את הידע שלכם כמו בראיון עבודה לחברות מחשבים אך ברמה עוד יותר גבוהה. לשלב זה מומלץ לחזור על החומר התיאורטי ולתרגל שאלות פרקטיות בנושאי הסייבר והמחשב.
למסלול שחקים חשוב לדעת מתמטיקה ברמה גבוהה (מעל רמת תיכון רגילה - תורת הקבוצות, טור טיילור, ניוטון רפסון ועוד), בנוסף לפיזיקה ברמה של בגרות בחשמל ואף קצת יותר מכך (יכולים להביא מעגלים חשמליים ושימור אנרגיה במצבים ריאליים), השאלות במבחני הידע של שחקים הן אמריקאיות אבל מסובכות ויש זמן מועט לכל שאלה, כך שחשוב לתכנן זמנים מראש וכמו שאמרתי על מבחני ידע בגאמא, אם נתקעים על שאלה יש לסמן את התשובה ההגיונית ביותר ולהמשיך הלאה ולחזור אם נותר זמן למבחן ואם דבר זה יתאפשר.
כדי לקבל את מיון שחקים לא צריך באמת פרופיל מסוים אלא עקשנות שבאה לידי ביטוי בתקשורת עם אמ"ן (המודיעין הצבאי) מספר פעמים מרובה עד שיסכימו להביא לכם את המיון, ובפניות באתר מתגייסים (האתר הצבאי הרשמי למלש"בים) - זו הדרך הקלה ביותר להשיג את המיונים לשחקים.
Comments