top of page
אגם ארז

יום השואה הבינ"ל בצל אירועי 07.10.2023



* נתונים מתוך דו"ח דמוגרפי ראשון מסוגו של הוועידה לתביעות יהודיות חומריות נגד גרמניה (ועידת התביעות), לקראת יום השואה הבינלאומי


יום הזיכרון הבינלאומי לשואה מצויין מאז שנת 2006, ב-27 בינואר - יום שחרור מחנה אושוויץ, בהחלטה פה אחד של האו"ם. בחודשים האחרונים אנו שמים לב לכך שהאנטישמיות שינתה צורה והתפרצה ברמות מעוררות דאגה. השנה, הוא התקיים כ- שלושה וחצי חודשים לאחר אירועי הטבח על ישראל מרצועת עזה על ידי ארגון  חמאס וארגוני טרור פלסטינים נוספים, כנגד יעדים צבאיים ואזרחיים (אירועי ה- 7 באוקטובר 2023). איך הוא צויין  בעולם אם בכלל הקנה לגיטמציה למהלכי המלחמה הנוכחית?


ניתן היה לחשוב שהעולם למד מאירועי האנטישמיות, רצח העם היהודי ופשעים נגד האנושות, החל מעליית הנאצים לשלטון בגרמניה בשנת 1933 ומלחמת העולם השנייה ועד כניעת הנאצים בשנת 1945. ואילו אירועי יום ה- 7 באוקטובר ומלחמת חרבות הברזל, אשר החלה בעקבותם הוכיחו, כי האנטישמיות גואה ומתחזקת כנגד העם היהודי הן בגולה והן במדינת היהודים.     

כ- 90 שנה לאחר עליית הנאצים לשלטון בגרמניה ורצח כ- 6 מיליון יהודים בשואה על ידם, חיים במעל ל- 90 מדינות בעולם כ- 245,000 ניצולי שואה בלבד, מתוכם 137,401 ניצולי שואה ונפגעי התנכלויות אנטישמיות במדינת ישראל (לפי עדכון ינואר 2024 של הרשות לזכויות ניצולי שואה). 

לדברי גרג שניידר, סגן נשיא הוועידה לתביעות יהודיות חומריות נגד גרמניה בהתייחס לנתונים הנ"ל: "הדוח הציג לנו נתונים מעניינים וחשובים, אבל חשוב גם להסתכל מעבר למספרים. האנשים שמאחורי המספרים הם יהודים שנולדו לעולם שרצה לראות אותם נרצחים, עברו את זוועות השואה בצעירותם, ונאלצו לבנות מחדש חיים שלמים מאפר המחנות והגטאות ששמו קץ למשפחותיהם ולקהילותיהם. הנתונים והמספרים שאנחנו רואים בדוח מאלצים אותנו לקבל את המציאות ששורדי השואה לא יהיו איתנו לנצח. ואכן, כבר איבדנו את רוב השורדים".

דני דיין, יו"ר יד ושם, הוסיף: "מחקר זה מהווה אזהרה עבורי כאשר הוא מדגיש את המצב הדמוגרפי הנוכחי של ניצולי השואה בעולם. הדוח מבהיר את הדחיפות של עבודתנו להמשיך לאסוף ולחקור את העדויות והשמות של האנשים המדהימים האלה, לפני שדור השורדים נעלם. מי ייתן ונוכחותם תמשיך לחזק את נחישותנו לעצב עתיד טוב יותר".

רוז גירון היא שורדת השואה המבוגרת ביותר החיה היום בעולם. רוז בת 112 (ילידת 1912), וגרה בניו יורק עם בתה רעיה בנניקסה. לדברי רעיה:  "עם הירידה במספר שורדי השואה, לצד העלייה באנטישמיות בעולם, עלינו לפעול בכל העולם לטובת העברת הידע על ההיסטוריה הקולקטיבית שלנו, כדי שזוועות השואה לא יחזרו". 

ניצולי שואה רבים ברחבי העולם ובמדינת ישראל מקיימים הסברה ומתראיינים על מנת להעביר הלאה ממקור ראשון את הידע שנשמר בזיכרונם מתקופת השואה, למען ייראו וייראו. אחד מאותם ניצולים יקרים שמו משה שיקלר, גר בעיר הרצליה.

ראיון עם שורד שואה – משה שיקלר והקשר לסטיבן ספילברג:

משה שיקלר, בן 93 שורד שואה. הגיע בגפו לארץ ישראל בגיל 14, יליד רומניה. משה סלל את דרכו האישית והמקצועית בארץ ישראל וכיהן לימים כמנהל בנק בכיר באחד מהבנקים הגדולים והמוכרים בארץ. אין כל ספק שזיכרונות העבר רודפים את שורדי השואה ומלווים את חייהם, כמו גם את חיי העם היהודי כולו. 

מכון המחקר ליהדות זמננו באוניברסיטה העברית בירושלים מתעד את זיכרונות ניצולי השואה, במסגרת פרויקט תיעודי וראיונות אישיים של הניצולים. משה קיים בעצמו, במסגרת פרויקט זה עשרות ראיונות עם שורדי השואה, לרבות עם הבמאי היהודי המפורסם סטיבן ספילברג.

אגב, בשנת 1994 ייסד ספילברג קרן שואה – ארכיון היסטורי של אוניברסיטת דרום קליפורניה בו נמצאים עשרות א5לפי עדויות של ניצולי שואה, במטרה להילחם באנטישמיות דרך תיעוד זיכרונותיהם מהשואה. בעקבות אירועי 07.10.23 הודיע ספילברג על פרויקט חדש שהקים במסגרת הקרן לתיעוד עדויות מאירועי אותו מסע טרור וטבח אנטישמיים מיום ה- 07 באוקטובר. לדברי ספילברג:

"ניצולי שואה הם האנשים הכי אמיצים שחיים בינינו, והם עדות חיה לחוסן של הרוח האנושית", הוא הוסיף. "שתי היוזמות - להקליט ראיונות עם הניצולים של המתקפה ב-7 באוקטובר והמשך איסוף העדויות של ניצולי השואה - שואפים לממש את ההבטחה שלנו לשורדים: שהסיפורים שלהם יוקלטו וישותפו במאמץ לשמר את ההיסטוריה כדי לפעול למען עולם ללא אנטישמיות או שנאה משום סוג. אנו חייבים להישאר מאוחדים בחזית אחת במאמצים הללו". https://www.ynet.co.il/entertainment/article/bjwlnkq8p

משה התראיין לכתבה זו ונשאל לדעתו בעניין משמעות יום השואה הבינלאומי לאחר טבח העם שהתקיים ביישובי עוטף עזה ביום 07.10.23. 

משה התראיין לכתבה זו בהקשר למוטיב האנטישמי בצל מלחמת חרבות ברזל. משה ציין כי בעבר, את הדעה האנטישמיות ייצג המשטר הנאצי שעלה לשלטון בגרמניה בשנת 1933 ואלו לאחר אירועי רצח העם מיום 07.10.23, השלטון בגרמניה הוא אחד מתומכי ישראל המכירים בזכותה להגן על עצמה כנגד מעשי הטרור המחרידים שנעשו כנגדה. 

יום השואה, לדברי משה מקבל משנה תוקף בתקופה זו בעוד שבזמן השואה לא היה מי שיגן על היהודים וייצא לעזרתם, לא היה מי שיגנה את התנהלות השליט הגרמני הנאצי מפני מעשי האנטישמיות ורצח העם היהודי ויתערב לטובת היהודים. ואילו כיום, העולם כולו נחשף לממדי האנטישמיות ויש מדינות שמתערבות ויוצאות בהצהרות והגבלות כנגד הפגיעה ביהודים. 


דו"ח האנטישמיות לשנת 2023 וינואר 2024:

ביום 29.01.24 (יומיים לאחר ציון יום השואה הבין לאומי) התכנסה לדיון ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) בנושא  הצגת דו"ח השנתי לשנת 2023 וינואר 2024 למאבק באנטישמיות של משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות, ההסתדרות הציונית העולמית והסוכנות היהודית.

במהלך הדיון הוצגו נתוני דו"ח האנטישמיות לשנת 2023 וינואר 2024, לפיהם חלה עליה של 235% באירועי האנטישמיות בעולם מאז פרצה מלחמת חרבות ברזל. 

בחודשים אוקטובר-דצמבר 2023 חל זינוק של פי שישה במספר האירועים האנטישמיים, כאשר 43% מהאירועים האנטישמיים התרחשו בארה"ב ו- 35% התרחשו באירופה. בנוסף, נרשם זינוק של 1200% בפוסטים אשר קראו לאלימות כנגד יהודים, ישראלים וציונים.

כמו כן, מאז יום 07.10.23 חלה עליה של 264% בהיקפי האנטישמיות גם במרחב המוגן (בסקירה של רשתות חברתיות נבחרות) בהשוואה לשלושת החודשים שקדמו לכך, כאשר בהשוואה ממוקדת בין 17 הימים שקדמו ל- 7.10 לבין 17 הימים העוקבים נרשמה עלייה של 400%.  בנוסף, נרשם זינוק של 1,200% בפוסטים שכללו תכנים אנטישמיים אלימים, אשר קראו לאלימות כנגד יהודים, ישראלים וציונים, כאשר 79% מתוכן זה פורסם בערבית.

מרבית השיח האנטישמי ברשת הוא מסוג אנטישמיות חדשה, המכוון כנגד מדינת ישראל ועוסק ביתר שאת בסכסוך הישראלי-פלסטיני, כאשר מקורו נובע בעיקר מחוגים פלסטיניים, פרו-פלסטיניים ופרוגרסיביים.

בנוסף, על רקע המלחמה נרשמה עלייה ניכרת בשיח אנטישמי, שכלל "הכחשה ועיוות שואה"


ציון יום השואה הבין לאומי 2024 ברחבי העולם:

ארה"ב: 

"מערך ההסברה הלאומי של ישראל עלה בארה"ב בקמפיין לציון יום השואה הבינלאומי - וקושר אותו גם לטבח 7 באוקטובר. שורדת השואה וניצולת הטבח מקיבוץ בארי, רות הרן:

"ברגע שרוצחים תינוקות במיטות, ברגע שאונסים נשים, זורקים אותן על הדשא ורוצחים אותן באכזריות, בשטניות, על לא עוול בכפן - זו שואה"

בעקבות ה-7 באוקטובר, בתנועה למאבק באנטישמיות (אשר מזוהה בשם CAM ומאז הקמתה בשנת 2019 הפכה לקול מוביל במאבק הבינלאומי באנטישמיות) זיהו עלייה של 1753% בתקריות אנטישמיות מהשמאל הקיצוני ועלייה של 268% בתקריות אנטישמיות אסלאמיסטיות – מהרבעון השלישי לרבעון הרביעי של 2023, כמעט כולם קשורים לצורות אנטי-ציוניות של אנטישמיות ולערבוב בין יהדות התפוצות עם מדינת ישראל.

"בעקבות המלחמה, עלו המקרים של אפליה, הטרדה ואלימות כלפי קהילות יהודיות ברחבי העולם והגיעו לנקודת דחיפות קריטית”, מסביר סשה רויטמן-דרטווה, מנכ"ל CAM. “העולם חייב להתמודד עם האיום המתגבר הזה עם מודעות עמוקה להשלכותיו, מתוך הכרה שכל רגע שעובר ללא פעולה נחרצת מאפשר לשורשי האנטישמיות להטמיע את עצמם עמוק יותר בחברה. שעות ספורות לאחר שחמאס פתח במתקפה, יצאו עשרות אלפי מפגינים לרחובות ברחבי המזרח התיכון, צפון אמריקה, אירופה ואוסטרליה, כדי לחגוג את המתקפה הגדולה ביותר על העם היהודי מאז השואה. ההסתה הזו רק התעצמה במהלך המערכה הצבאית", הוא מחדד.

“יהדות התפוצות עומדת בפני מציאות מטרידה, הניכרת בתקריות ברחבי צרפת, ארגנטינה, רוסיה וגרמניה, שבהן בתי יהודים תויגו במגני דוד, המעוררים זיכרונות לאחד הפרקים האפלים ביותר בהיסטוריה האנושית. בארצות הברית, מפגינים פרו-ישראליים סובלים מאיומים אלימים. העלייה הציבורית חסרת התקדים של צורות אנטישמיות מהשמאל הקיצוני והאיסלאמיסטי מדגימה את טבעה הרב-גוני של השנאה האנטי-יהודית ומדגישה את הצורך בהגדרה שתכלול את אופייה הרב-ממדי”.


גרמניה:

ד''ר פליקס קליין, הממונה של הממשלה הפדרלית הגרמנית למאבק באנטישמיות, דיווח כי מספר פשעי השנאה האנטישמיים עלה משמעותית בגרמניה לאחר ה-7 באוקטובר. לדבריו, מנתוני המשטרה דווחו לרשויות 2,249 תקריות אנטישמיות בשלושה וחצי החדשים האחרונים - מספר השווה בערך למספרם בכל שנת 2022, כלומר פי ארבעה."זה כמובן לא מקובל על הממשל והציבור הגרמני ואנחנו לא ניתן למצב הזה להתקיים כאן. לעולם לא עוד זה עכשיו. אתה לא צריך להיות סובלני כלפי חוסר סובלנות - למשל כשאנשים צועקים מוות ליהודים או לישראל, יש לזה השפעה מיידית", הצהיר קליין והבטיח: "עלינו לאסור כל צורה של פשעי שנאה, ופועלים לשנות את החוק כך שאפליה ושנאה על בסיס הלאום יאסרו בחוק ושישראלים יהיו שווים באופן מלא. לעולם לא נחדל מלהגן על החיים היהודיים בגרמניה, עד היום שזה לא יהיה נחוץ יותר". 


אנגליה: 

לרגל יום השואה הבין לאומי, מועצת העיר ברייטון שבדרום אנגליה העלתה ציוץ ברשתות החברתיות בו נכתב: 

 "היום הוא יום השואה הבינלאומי, היום המוקדש לקורבנות רצח העם. ציון יום השנה לשחרור אושוויץ-בירקנאו, אנו זוכרים את כל אלו שנרצחו בשל משהו שעשה אותם למי שהם" 

הציוץ עורר סערה בעקבות הניסוח המתפלפל שנמנע מלהזכיר את היותם של הקורבנות יהודים. https://www.maariv.co.il/news/world/Article-1071387


לסיכום הדברים:

אנו עדים בשנים האחרונות ובמיוחד בחודשים האחרונים לשינוי דמותה של האנטישמיות בעולם ובמדינתנו. יש הקוראים לאירועי הטרור ורצח עם שאירעו ביישובי עוטף עזה ביום 07 באוקטובר 2023 כ- "שואה שנייה". 

בכתבה זו תיארתי בקצרה איך באה לידי ביטוי האנטישמיות באירועי טבח העם היהודי מיום ה- 07 באוקטובר ולאחריו. ההרגשה הכלל עולמית בקרב נציגי ארגונים וקהילות שונות היא שהאנטישמיות מחופשת ל"אנטי ציונית" כדי להסוות את הדיון מהיותו אנטי יהודי. מדינת ישראל פועלת במסע הסברה נרחב כדי להפיץ את האמת בקרב מדינות העולם ולמנוע עיוותים וסילופי עובדות. 

















  


 


Comments


bottom of page