במציאות המורכבת שבה אנו חיים, קיים מספר קטן של מועדים שבהם כל העולם מתלכד לתועדה סביב נושא מסוים או בעיה מסוימת שיש לפתור. אחד מהם הוא הסרטן והיום הבינלאומי שמעלה מודעות אליו הוא ב-4 בפברואר כל שנה. יום הסרטן חל במטרה לייצר תודעה עולמית והסברה כלפי המחלה הזו ודיון ופיתוח תרופות וטיפולים אנטי סרטניים.
יום הסרטן הבינלאומי הוא יום משמעותי שבו אנו מתכנסים יחד כדי להסב את תשומת ליבנו לאחד היריבים הגדולים ביותר העומדים בפני האנושות. הצטרפו אלי למסע קצר אך בעל השפעה, שבו אספר על המחלה הזו, על המאמצים למצוא פתרון נגדה, פריצות הדרך וההשפעה הלאומית שלנו לכיבוש הסרטן.
לפני הכל, מהו סרטן? למה בכלל צריך יום סרטן בינלאומי?
מחלת הסרטן היא מחלה שבה חלק מתאי הגוף גדלים ללא שליטה ומתפשטים לחלקים אחרים של הגוף באופן לא מבוקר. היא פוגעת בתפקוד התקין של האיברים שבהם היא מתפשטת. למעשה, התרבות תאי גוף לא מבוקרת גורמת לגידול.הסרטן הכי נפוץ אצל גברים הוא בבלוטת הערמונית ואצל נשים הוא בשד. ישנם 5 סוגי גידולים סרטניים שונים (על העור, ברקמות שעל התאים, ברקמות שמתחברות לאחרות, בבלוטות הלימפה ובתאי דם לבנים).
להסביר איך גידול סרטני מרגיש זה מסובך בגלל ההבדל בין כל גידול ומטופל אבל התסמינים הכלליים הם: עייפות, ירידה במשקל, נפיחות באזור הגידול, הזעה, חום, כאבים בשריר וכו'.
חשוב לדעת ש42% ממקרי הסרטן הם מקרים שניתן בר למנוע, שכן הגורמים המרכזיים לסרטן הם קרינת UV, עישון, השמנת יתר, ואלכוהול.
זוהי מחלה כואבת מאוד ולצערינו מאוד רלוונטית. ב2019 מחלת הסרטן הייתה גורם התמותה השני הכי גדול בעולם, בכל שנה 20 מיליון איש יחלו במחלה ויש לה אחוז תמותה של 36%!
העתיד אף הוא לא מזהיר, שכן ב2017 נאמר על ידי ה NCI (א National Cancer Institute ) ש "כ-39.5% מהגברים והנשים יאובחנו עם סרטן בשלב כלשהו במהלך חייהם" והאחוז גם צפוי לגדול ל 50%.
אבל, תסירו דאגה מלבכם, ישנו גם אור בקצה המנהרה: לפי המכון לבריאות הלאומי בארה"ב ב2022 (NIH) "מספר ניצולי הסרטן צפוי לגדול ב-24.4%, ל-22.5 מיליון עד 2032 ו ל-26.0 מיליון עד שנת 2040". ניתן להודות זאת לטיפולים רפואיים חדשים שהתפתחו בעשור האחרון המשמשים כאמצעי נוסף בדרך למיגור מחלת הסרטן. זאת אומרת שבעתיד יותר אנשים יחלו בסרטן מאי פעם אך אחוז התמותה של מחלה זו יהיה נמוך מאי פעם.
איך מטפלים בסרטן?
יכולת הטיפול במחלת הסרטן השתפרה באופן משמעותי בשנים האחרונות. היום, מחלות סרטן רבות ניתנות לטיפול והודות לזה, שיעור ההישרדות הממוצע עלה משמעותית. שיטות הטיפול העיקריות כיום הן - ניתוח להסרת הרקמה, טיפול בקרינה, טיפול בחומרים כימיים וטיפול ביולוגי/ספציפי.
הסיבה לירידה המשמעותית בתמותה בעשורים האחרונים היא הפיתוח וההתקדמות ביכולות של טיפולים ספציפיים. טיפולים אלו הרבה יותר מודרנים משאר הטיפולים וגורמים לפחות תופעות לוואי מכיוון שהם מכוונים את התאים הסרטנים ולא תאים בריאים.
מה הקשר לישראל?
בישראל, קצב התחלואה בסרטן הוא לא מזהיר. למשל ב 2020 שיעור התחלואה עמד על 240 חולים לכל 100,000 איש, גבוה מהממוצע העולמי של 190 לכל 100,000.
ולמרות קצב התחלואה, אחוז התמותה בישראל נמוך מהמצופה (ישראל ממוקמת מקום 89 בעולם באחוז התמותה לסרטן באזור ה 25%). איך זה אפשרי?
מכיוון שישראל היא תעשייה בעולם המחקר הסרטני והביוטכנולוגיה. חוקרים ישראלים מוצאים מידע על התפקוד של הגידולים הסרטניים -
למשל במכון ויצמן שגילו גן שכאשר עובר מוטציה, הוא גורם לסרטן העור ויצרו טיפול שחוסם את הביטוי של הגן הזה.
ישראל היא מעצמה בגילוי מוקדם של גידולים ובאימונולוגיה(חקר מערכת החיסון), שבזכות כך ניתן לייצר טיפולים ותרופות מתאימות (למשל במרכז הרפואי הדסה עין כרם, שמצאו ופיתחו תרופה אפקטיבית באמצעות תאים חיסוניים שנקשרים לתאים הסרטניים).
ישראל הפכה למעצמה במלחמה נגד הסרטן בעקבות התרבות היזמית שקיימת בחברה ולקיחת סיכונים של הרופאים והחוקרים. עוד עובדה המסבירה את התעצמות הישראלית בעולם הרפואה היא שישראל היא מדינה קטנה וקל להעביר מידע ואמצעים בין מכוני מחקר ורופאים.
לבסוף ישראל משקיע המון משאבים (עשרות מכונות מחקר ובתי חולים כולל המכון לחקר הסרטן והאגודה למלחמה בסרטן) וכסף (92 מיליון דולר למכון לחקר הסרטן מ1975) ברפואה וחקר ביואינפורמטי בכלל ונגד סרטנים בפרט.
ישראל הפכה למעצמה כה גדולה בתחום החקר הסרטני שהיא מעבירה את הידע בחקר הסרטן אפילו לילדים ובני נוער, ובצורה מקצועית ומסודרת מאוד. בשביל לספר על כך אאלץ להיכנס לפאן יותר אישי - במהלך השנתיים האחרונות תלמידי כיתה יב במגמת ביוטכנולוגיה עובדים על פרויקט (שמהווה חצי מהציון בתעודת הבגרות במקצוע זה) שמטרתו היא לחקור תרופה אנטי סרטנית ספציפית. לפני זה חולקנו לקבוצות כאשר כל קבוצה חוקרת על גידול סרטני. את המחקר עשינו בכיתה יא באוניברסיטת אריאל ובו למדנו את המחקרים והניסויים והסקנו תוצאות. בכיתה יב התחלנו לעבוד על מאמר מדעי שמסכם את כל הפרויקט ובו הסברנו את כל הנושא הארוך והמרתק הזה.
הקבוצה שלי הייתה אחראית על חקר של תרופה ספציפית נגד סרטן השד, ובשנתיים האחרונות המחקר גרם לי להבין עד כמה המגמה הזאת חשובה ועד כמה חקר הסרטן הוא הכרחי ונחוץ לעתיד הבריאותי של כולנו.
ואיך זה מיושם במציאות שלנו כיום?
היכולת המחקרית של ישראל חזרה לנקום בה בסופו של דבר, שכן ישראל טיפלה במאות פלסטינים מרצועת עזה נגד גידולים סרטניים ואחד מהם היה מנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר שטופל נגד גידול במוח. לטיפול הישראלי בסרטן יש משמעות אירונית כיום.
כנוסף המלחמה בישראל גורמת להשפעות מרחיקות לכת על הטיפולים נגד הסרטן:
סקר שנערך לאחרונה חשף כי "36% מהישראלים דחו תורים רפואיים חשובים ו-17% ביטלו לגמרי תורים לבדיקות סקר חשובות למניעת תחלואה בסרטן - אחת מהן היא בדיקת הסקר לאבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם". השגרה של כולנו נהרסה לחלוטין בעקבות המלחמה והמורל הלאומי בשפל, כך שאנשים אינם מעוניינים בעוד חדשות רעות ובטיפולים בריאותיים שיהרסו את המורל שלהם אפילו יותר.
אך חשוב להבין, גילוי מוקדם של סרטן מציל חיים. אם מגלים את הגידול בשלב שהוא עדיין ברקמה אחת, אחוז התמותה נמוך פי כמה וכמה מגילוי בשלב שבו הוא התפשט לרקמות סמוכות (מתחת מצורף גרף שמסביר על כך).
כך ניתן לראות את החשיבות של יום הסרטן הבינלאומי. אם נעלה את המודעות (במיוחד בתקופה הנוכחית) למחלה הזו ולסיכונים שהיא מהווה, ונעודד אנשים להיבדק ולטפל בעצמם, ההשפעה הלאומית והבינלאומית שתיווצר תהיה עצומה ומשמעותית.
Opmerkingen