בכל שנה ב-20 בפברואר, העולם מתכנס כדי לחגוג את יום הצדק החברתי העולמי. יום זה משמש תזכורת למאבק המתמשך לשיוויון , ולאחריות הקולקטיבית שאנו חולקים כדי לבנות עולם הוגן יותר לכולם.
היום משקף הבטחה להוגנות לכולם בתעסוקה, ושייויון חברתי. הרצון של האו"ם לצדק חברתי היא חלק מהמשימה העולמית שלהם לקדם פיתוח חברתי וכבוד האדם , אימוץ ההצהרה על צדק חברתי על ידי ארגון העבודה הבינלאומי הוא רק דוגמה אחת מפעולות הרבות של האו"ם לצדק חברתי.
אז למה חוגגים את יום הצדק הבינלאומי?
יש הרבה סוגיות של אי צדק חברתי בעולם כיום. אי שוויון מגדרי, גזענות ואבטלה הם רק כמה מהם. וזו בעיה רצינית שנראת כמי שמתחזקת כל פעם מחדש עם כל דור חדש עוד אי צדק ושייויון חברתי נגלה לעין כתוצאה מצדק שנוצר. צדק לכך שלנשים יהיה אפשרות לעבוד, הביא איתו את האי שיוויון למקומות העבודה ולשכר של נשים. הצדק ושיוויון מגדרי בעוד התקדם ומתפתח לעבר שיוויון מלא הוא עדין רחוק מאוד מהמטרה הסופית. לפי מחקרים שונים שנערכו בישראל, האישה משתכרת פחות בשיעור ניכר מהגבר, לעיתים 10%, 20% ואף 30% פחות וזו תוצאה מאפליה אפליה שנמשכת כבר עשרות שנים רבות. ההבדל בשכר לא קורה רק במקומות עבודה פרטים אלה גם במשרדי הממשלה זה אומר שהמדינה גם מפלה את הנשים ולא רק מקומות עבודה פרטיים. ישראל היא לא המדינה היחידה שיש הבדל שכר בין נשים לגברים אבל היא אחת מהמדינות בהן האפליה נקרת הכי הרבה בה נמצאת לפי הגרף של הבל בשכר בין נשים לגברים במקום 3 במדינה בה ההבדל בשכר הוא הכי גבוה. וזו רק דוגמא אחת ומדינה אחת.. לכן החגיגה נעשת כדי להזכיר לאנושות את האי שיוויון שקיים ולהקדיש יום אחד בשנה בו העולם עושה משהו כדי לשנות לשפר אותו מעבר לחיי היום יום.
מאז 2009, כל 20 בפברואר נערכה וועדת האו"ם המכונה "יום הצדק החברתי העולמי". מטרת היום היא להתמקד ולקדם שיוויון החברתי בכל העולם היום העולמי לצדק חברתי הוא הזדמנות לגבש את מאמצי הקהילה הבינלאומית למיגור העוני, קידום תעסוקה מלאה ועבודה הגונה, שוויון מגדרי וגישה לרווחה חברתית וצדק לכולם.
היסטוריה
בשנת 1995 התקיימה וועידה עולמית לפיתוח השיוויון והצדק חברתי בקופנהגן, דנמרק. עם פרסום הצהרת קופנהגן ותוכנית הפעולה, למעלה מ-100 מנהיגים לאומיים התחייבו להקל על העוני וליצור חברה יציבה, בטוחה וצודקות.המדינות החברות באו"ם בחנו את הצהרת קופנהגן ואת תוכנית הפעולה בוועדה לפיתוח הצדק חברתי בעולם והסכימו להתחייב לקידום פיתוח הצדק חברתי.שנתיים לאחר מכן, בישיבתה ה 62 ב-26 בנובמבר 2007, האומות המאוחדות הכריזה שהחל מהישיבה ה 63 של האום, 20 בפברואר יחגוג מדי שנה כיום הצדק החברתי העולמי.
האום הוא לא הארגון היחיד שאימץ את ההצהרה , ארגון העבודה הבינלאומי (ILO) אימץ את הצהרת ILO בנושא צדק חברתי למען חברה גלובלית הוגנת . זוהי ההצהרה העיקרית השלישית של עקרונות ומדיניות שאומצה על ידי ועידת העבודה הבינלאומית מאז חוקת ILO .
מאז, יום הצדק החברתי העולמי נחגג מדי שנה ברחבי העולם. ארגונים רבים פרסמו הצהרות על חשיבותו של צדק חברתי לאנשים והכריזו על תוכניות לקידום צדק חברתי על ידי התמודדות עם עוני, אבטלה.
אז מה אפשר לעשות כדי לחגוג את היום?
1 לתרום לארגון צדק חברתי
אינספור ארגונים פועלים להשגת יעדי צדק חברתי ברחבי העולם. יום הצדק החברתי הוא הזדמנות מצוינת ללמוד עוד על הקבוצות הללו, מה הן עושות וכיצד אפשר לעזור למטרתן. רוב אתרי הארגון מאפשרים לתת תרומה באתר . הם עשויים גם להפעיל קמפיין גיוס כספים ספציפי ליום הצדק החברתי
2 להתנדב
להתנדב בעמותות, וארגונים אחרים שזקוקים לעזרה רבה בעמידה ביעדים שלהם. מתנדבים הם דבר חיוני לעזרת קידום הצדק החברתי, אז לכבוד יום הצדק החברתי, שקלו להתנדב בזמנכם אתם לא צריכים להתנדב ב-20 בפברואר כדי שזה ייחשב תבחרו יום שנוח לכם..
3 יצירת תוכנית פעולה אישית
יום הצדק החברתי הוא רק יום אחד, אבל העולם זקוק לאנשים המחויבים לצדק חברתי כל השנה. כדי לחגוג את החג, אפשר ליצור תוכנית פעולה אישית. אילו נושאים של צדק חברתי הכי חשובים לכם? מה אתם יכולים לעשות כדי לקדם צדק חברתי, בבית הספר, במעגלים החברתיים, בקהילה הרוחנית, או בכל תחום אחר.
אבל השנה היום הזה הוא חשוב בגלל מה שקורה בעולם
השנה הנושא של אי השוויון מתבטא בעולם יותר מתמיד, כלפי היהודים. היהודים בעולם חווים אנטישמיות בעבודה, בבית ספר ובמקומות ציבוריים ככלל. העולם מראה את צבעיו האמיתיים שמתבטאים בגלל שכולם הולכים אחרי העדר, מעדיפים לעשות מה שנח במקום מה שנכון.
אי שיוויון כלפי כל היהודים רק בשל היותם יהודים, מחזיר את העולם כמעט מאה שנה אחורה וכל ההתקדמות שהייתה כבר אינה נראת כמו התקדמות בכלל. במקום לצעוד קדימה ולעזור להוכיח שהעולם השתנה זה נראה שכולם צועדים אחורה.
מדינות שיש לישראל יחסי שלום איתם, פתאום מתגלות כתומכות חמאס, לא מגנות את המעשים שחמאס ביצעו ב- 7.10 וגם באות לישראל בטענות. מדינות כמו טורקיה, מצרים וירדן.
האום הארגון שהכריז על יום הצדק הבינלאומי אינו מראה שום צדק למה שקרה, אינו מראה שום כבוד ויחס הוגן, אינו מראה שום רצון להגן על ישראל ובמקום מאשים את ישראל ברצח עם . שליחת האו״ם אבנזה טענה כי בית הדין הורה לישראל לחדול מכל פעילות המהווה רצח עם, אך "מקרי המוות בעזה לא נובעים רק מהפצצות או ירי צלפים. הם מתרחשים גם עקב מחסור בתרופות ובטיפולים רפואיים, ואי-זמינות של מזון ומים נקיים". הא"ג בית המשפט לצדק מראה שום צדק לישראל.
סביב כל העולם אנשים אינם מראים רצון לצדק, מדינות מפנות את הגב לכל האנטישמיות שקורת, פעולות מכחישי מלחמה נגד ישראל ועוד. קיים עדיין יום הצדק הבינלאומי, אך מדובר בצדק שנעלם ממזמן, צדק שכבר לא קיים בחברה.
אבל זה לא מאוחר מדי כדי לעשות שינוי, יש דבר אחד חיוני שלא היה בעבר, האינטרנט והטכנולוגיה. היום אפשר להילחם על האי צדק שקורה בעולם בלי לצאת מהבית. בהפצת המעשים המפלים שקורים ליהודים והחוסר שיוויון שקורה באינטרנט וברשתות החברתיות. תפיסת תשומת לב של אנשים ברחבי העולם למציאות שלא רואים תעזור להביא יותר אנשים להבין מה שקורה צריך להשתנות ומהר. האינטרנט כבר הראה פעם אחר פעם כמה חזק הוא כשאנשים מתרכזים ביחד למטרה משותפת. כל מה שצריך לעשות זה לתפוס את תשומת הלב של אנשים באינטרנט. השנה ב-20 בפברואר, ביום הצדק החברתי, נלחם להגן על היהודים בעולם, כדי שיחזירו להם את הצדק.
Comentarios