מהו הטיפול הרגשי, סוגי הטיפולים, ואיך להתמודד עם הבעיות הרגשיות?
לכל אחד מאיתנו יש ימים יותר ופחות טובים, זהו חלק שגרתי ונורמלי לחלוטין מהחיים שלנו; לעיתים נרגיש לא טוב (מבחינה רגשית) ונסתיר זאת מהסובבים אותנו עקב רצון שלא להעמיס עליהם. מה הפתרונות העומדים לרשותנו בימים אלה ולמי כדאי לפנות להקלה?
אז לפני שאתחיל בהסברים על מהו טיפול רגשי, לאילו מקרים הוא מיועד ואיך מתבטא כיום והתבטא בעבר; חשוב לי להגיד כי אין שום בושה בפנייה לעזרה, זהו דבר לגיטימי לחלוטין וחבל להסתיר מצוקה מהסביבה כיוון שבמקרה כזה היא עלולה להחמיר. ישנם שלל סוגי טיפולים רגשיים: טיפול באומנות, מוסיקה, תנועה, עבודה סוציאלית, פסיכיאטריה והטיפול הנפוץ ביותר: פסיכולוגיה. חשוב לנצל את הטיפולים הללו במקרה הצורך.
חשוב מאוד שלא לזלזל באנשים אשר עוברים טיפול רגשי, בחלק גדול מהמקרים האנשים הללו לא יסבלו אפילו מכל מחלה או הפרעה נפשית באשר היא. גם במקרים בהם ישנו צורך בטיפול אינטנסיבי יותר עקב מחלות נפש כמו דיכאון וחרדות, חייב להבין כי הקושי שלהם מלווה בסבל נורא שרק הם יכולים להבין באמת.
החשיבות של טיפול רגשי
הצורך בטיפול רגשי יכול להגיע בכל גיל, החל מהגן ועד זקנה, אצל ילדים הוא נפוץ יותר בקרב גילאי החטיבה. בחלק גדול מהמקרים הצורך הזה יתעורר בעקבות אירועים מקדימים כגון: אובדן, בריונות בבית הספר, טראומה אשר עלולה בהמשך להפוך לפוסט- טראומה ועוד.
ישנו ערך עצום לטיפול, בייחוד בגילאים צעירים; פריקה של תחושות, רגשות ומחשבות יכולה למנוע התפתחות של מחלות נפש שונות בהמשך החיים. היעדר טיפול לעומת זאת, יכול להחמיר את הסיכוי לפיתוח אחת.
לעיתים קרובות, יהיו סימנים מעידים על צורך בטיפול שכזה כמו למשל: אי יציאה מהחדר, עיסוק כפייתי במראה החיצוני, פחד והימנעות מסיטואציות חברתיות ועוד. לכן על הסובבים של אותו אדם להיות דרוכים וערניים למצבו על מנת למנוע סבל שעלול להיגמר בטרגדיה.
מחלות וסטריאוטיפים
קיימים בעולמנו המודרני מגוון סטריאוטיפים לא נכונים על מחלות נפש שונות, לדוגמא: "אדם הסובל מהפרעה-טורדנית- כפייתית (OCD) הוא חולה ניקיון" או: "הסובלים מהפרעת אישיות דו קוטבית (מאניה-דיפרסיה) ירגישו בחלק מן הזמן דיכאון קשה ובשאר הזמן על גג העולם". האבחנות הללו הן אינן בהכרח נכונות, לצורך העניין, אנשים בעלי OCD לא בהכרח ירגישו צורך בלשמור על סדר, ארגון וניקיון. ברוב המקרים, תלונתם העיקרית תהיה על סדרת מחשבות אובססיביות בעלות אופי לא נעים. תחושת הסבל במהלך חווית מחלה נפש כזו או אחרת היא ניכרת לחלוטין.
חשוב לציין שלאדם הסובל ממחלת נפש יכולה גם להיות השפעה על הסובבים אותו, שכן הם מזהים את המצוקה שלו ולא יודעים מה לעשות בנושא.
קצת היסטוריה:
אפשר לומר שפסיכולוגיה, כחקר נפש האדם, הייתה קיימת מאז ומתמיד, והיא עתיקה כשאלת הקשר בין הגוף לנפש. בכל תחום באשר הוא יש התייחסות להיבטים הנפשיים של הקיום האנושי, ומשפטים מוכרים כמו "נפש בריאה בגוף בריא" מהווים עדות לעיסוק הקדום בפסיכולוגיה.
ראשית דרכו של הטיפול הרגשי כפי שהוא מוכר היום הוא בפסיכואנליזה, שנוסדה והתפתחה באמצעות הפסיכולוג זיגמונד פרויד וממשיכיו. ההתערבות הפסיכולוגית הראשונה הייתה התערבות של היפנוזה המשולבת בטכניקות לחיצות עם מטופלות שלימים הוגדרו "היסטריות". פרויד, שהיה רופא, שם תחילה את הסימפטומים הגופניים בקדמת הבמה, אך בהמשך, החל יותר ויותר לעסוק בפן הנפשי-המילולי, וכונן את הפסיכואנליזה כ"ריפוי בדיבור".
זיגמונד פרויד
בעבר הייתה פחות סבלנות לחולי נפש, נהגו לשלוח אותם לבתי חולים פסיכיאטרים בהם עברו "טיפולים" שכיום היו מסווגים התעללויות. אישיות מוכרת שאובחנה כחולת נפש ואושפזה בצורה דומה לזו שתיארתי קודם היא מרשה לינהאן, אשר אושפזה בהיותה בת 17. היא אובחנה באבחונים שגויים אודות מצבה הנפשי, הוכנסה לחדרי בידוד למשך שעות ויותר מכך. בסופו של דבר, מרשה פיתחה את שיטת הטיפול הדיאלקטי התנהגותי (DBT) שכיום מיושם בכל רחבי העולם ובכל בית חולים פסיכיאטרי באשר הוא.
מרשה לינהאן - מיישמת ה-DBT
כיום:
אין ספק שאירועי ה-7 באוקטובר השפיעו על כולנו מבחינה נפשית, מאז המתקפה האכזרית, חיילים רבים שחוזרים הביתה מגיעים לסדנאות למניעת פיתוח פוסט טראומה, אזרחים מן השורה מתקשים לתפקד במהלך היום ולישון בלילה, והביקוש לטיפול רק עולה ועולה.
כולנו מוקפים באנשים בעלי סיכון ממשי לפיתוח הפרעות נפשיות: אנשים אשר שהו בשבי, חיילים משדה הקרב, ניצולי מסיבת הטבע, וכל אדם באשר הוא.
אין ספק שבימים אלה חשוב להיות עם אצבע על הדופק, לדבר על רגשותינו ולחשוף את מצוקותינו- אין סיבה להסתיר דבר ובמקרה הצורך חשוב לזכור שתמיד אפשר לפנות לעזרה ושיש שלל טיפולים אליהם אפשר לפנות.
המלצה שלי לתוכנית טלויזיה בנושא:
בכאן 11 ישנה תוכנית שנקראת "מוקד 11" שבה יועצים כמו ליאור דיין, ריטה, שי אביב, נורית גפן ועוד, מקבלים שיחות מאנשים אקראיים אשר מתקשרים להתייעצויות בבעיות שונות, אישיות יותר או פחות, או כאלה הנוגעות למצבם הנפשי בעת המלחמה. כל השאלות חשובות וכל הנושאים מעוררי מחשבה וכולם איכשהו קשורים למי שבחר לקחת את השיחה ומתכתבים עם עולמו וסיפורו האישי. מי שמקבל את השיחות ב"מוקד 11" אינם יועצים באמת, אלא העצות שלהם מתבססות על ניסיון חיים וחוויות שנצברו. כך, אפשר להניח שלכולם יש בעיות דומות, ולפעמים שווה לקבל עצה טובה מאדם חכם בעל ניסיון, גם אם אין לנו חשק להכנס לתהליך של טיפול.
קישור לצפייה ישירה
שווה צפייה!
Comments