top of page
אביתר צביקל

חששות מהפגנות הסטודנטים להשכלה גבוהה בארה"ב נגד ישראל

-  אביתר צביקל י4


מאז השבעה באוקטובר מצב דעת הקהל העולמית לגבי ישראל נעשה בכי רע ונפגם עוד יותר מהמצב הרגיש שקדם לימי המלחמה המזעזעת שהתחילה בשבעה באוקטובר. הביקורת שרבים בעולם מעבירים על ישראל נעשתה נוקשה יותר ועם זאת, אחד הדברים היותר מדאיגים מימי המלחמה בנושא דעת הקהל העולמית על ישראל הם הפגנות הסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה בארה''ב. איך אלה משפיעים על דמותנו בעולם ואיך כל אלה הם ה"סייענים הסמויים" המשפיעים על מהלך המלחמה? 


מדובר לא ב"סתם" מוסדות להשכלה גבוהה בארה''ב אלא המובחרים שבהם ובעולם בכלל. אלו הן האוניברסיטאות הטובות בעולם, אלה שרבים חולמים להתקבל אליהן ובוגריהן הופכים למובילי המשק האמריקאי והעולמי. בעת קבלת החלטות הרות גורל שיופקדו בידי אותם בוגרים, דעותיהם יחשבו כמילות אדם בעל השכלה יוקרתית וחשובה. כאשר הם מביעים דעה כה קיצונית כלפי מדינת ישראל, דעותיהם בשל השכלתם הנחשבת עלולות לפגוע בעתידה של מדינת ישראל. בכתבה זו אסקור את המצב שמתחולל בקמפוסים האמריקאים בימים אלה ואצור תמונת מצב ואסביר את החששות מפני הביקורות של הסטודנטים כנגד ישראל.

נתחיל בנתון שפורסם על ידי ''הליגה נגד השמצה'' (ארגון אמריקאי שמטרתו לעצור את ההשמצה נגד היהודים). מתואר שלאחר השבעה באוקטובר נעשתה צמיחה משמעותית באנטישמיות בארה''ב. המקומות המסוכן ביותר ליהודים על פי נתונים שפרסמו הם הקמפוסים באוניברסיטאות בארה''ב. 

אז מה הולך בקמפוסים להשכלה גבוהה בארה''ב מאז השבת השחורה? הפגנות תמיכה בחמאס ונגד יהודים, מקרים בהם סטודנטים איימו להרוג סטודנטים יהודים בקמפוסים והברחת יהודים מהקמפוסים בשל היותם יהודים באוניברסיטאות שבהם לומדים האנשים המיועדים להוביל את המשק העולמי כמו: אוניברסיטת הרווארד, קולומביה, קורנל, פן, ברקלי ועוד. אז איך זה שצעירים אמריקאים שרואים עצמם מכילים וליברליים נוהגים בשיח כה אנטישמי ומתריס כנגד ישראל. ישנה תיאוריה פסיכולוגית שעשויה להסביר את ההזדהות של הצעירים האמריקאים עם הטרור שהפלסטינים מטילים על ישראל והשנאה הזו כלפי הישראלים: ''הצטלביות'' (intersectionality) היא תאוריה פסיכולוגית הטוענת שאנשים שמשתייכים או מסמפתים לאוכלוסיות מוחלשות רואים את הדיכוי ממנו סובלות האוכלוסיות אלו כדומה לזה שחוות אוכלוסיות מוחלשות אחרות (לדוגמה, השחורים, קהילת הלהט"ב ועוד) ורואים את הגבר הלבן כאחראי לדיכוי זה. על פי תאוריה זו כיוצא מהיגיון, על אוכלוסיות אלה להתאחד יחד ולצאת במאבק משותף כנגד אותו "הממסד הפריבילגי". למשל, להבנת הרעיון ניתן להביא כדוגמה דבר מעולם הכדורגל. אוהדי סלטיק קבוצת הכדורגל הסקוטית שהוקמה בשנת 1887 על ידי מהגרים אירים קתולים רדופים שהיגרו לסקוטלנד בעקבות הרעב והעוני הגדול באירלנד באמצע המאה ה-19  (הגיעו מאוכלוסייה מוחלשת שסבלה מדיכוי) וכעת הם תומכים בפלסטינים בעת ימי המלחמה ומדי משחק מניפים דגלי פלסטין וקוראים קריאות אנטישמיות כנגד ישראל. הסיבה העיקרית לכך היא הנטייה שלהם להזדהות עם החלש, הם גם תמכו באוקראינה בעת הפלישה הרוסית ותלו כרזות ושלטי תמיכה באוקראינים, הם תומכים גם בשחורים בדרום אפריקה וכו'... הם נוטים להזדהות עם אוכלוסייה מוחלשת מכיוון שהם באים מאחת כזו (המועדון הוקם בידי מהגרים שהגיעו מאוכלוסייה מוחלשת ונרדפת).

 וכך גם קרה עם המאבק של השחורים באמריקה, בשנות ה-60 והשחורים והיהודים באמריקה תמכו אחד בשני וצעדו יד ביד (מאותה הזדהות מאבקים), הפלסטינים זיהו את הפוטנציאל באיחוד המאבקים עם השחורים באמריקה והציעו להם לאחד מאבקים. איחוד מאבקים זה, הגיע לשיאו לאחר רצח ג'ורג' פלויד ב2020 (שנרצח על ידי שוטר אמריקאי על לא עוול בכפו) כשעלי חמינאי שילב את הסיסמה של תנועת  black lives matter באותם ימים "I can't breathe" באחד מנאומיו שלאחר רצח ג'ורג' פלויד. 

עיצוב הדעה השלילית של אותם סטודנטים כנגד ישראל עלול לפגוע בישראל מאוד, אנשים רבים שיגיעו לעמדות מפתח בפוליטיקה ובמשק האמריקאי בעתיד ויהיו מובילי דעה ומעצבי דעת קהל בעתיד שכל העולם יישא את עיניו למוצא פיהם.

לאור הכתוב לעיל, אני חושש מדעתם של הסטודנטים להשכלה גבוהה בארה''ב שמראים את תמיכתם בפלסטינים בדרכים חסרות כל שליטה ותומכים בטרור כנגד ישראל ובאנטישמיות.


Comments


bottom of page