top of page
אגם ארז

חשש מ ה-"לא נודע"


כמה מאיתנו חוו חששות בחייהם? 

חשש שקשור לענייני בריאות או לחיי אדם קרוב ? חשש מפני סיטואציות מסוימות (דוגמא: פחד גבהים)  או חשש חברתי, קיומי, חשש מהעתיד לבוא, חשש מהצלחה, חשש מכישלון ?

כתבה זו לא עוסקת בניתוח סוגי חששות או באופן הטיפול בהם, למרות שחלקה האחרון של הכתבה יציין כמה דרכי טיפול מתקדמים, מוכרים, יעילים וזמינים לגמרי.

כתבה זו תנסה להפוך את השיח על חשש או חרדה או פחד לשיח מקובל, פתוח, חיוני ומקדם, מתוך אמונה וידיעה שהם חלק בלתי נפרד מחיינו. חשש יכול לנבוע ממקורות שונים ולהשפיע עלינו בדרכים שונות. הוא יכול להשפיע על אירועים גדולים ומרכזיים בחיינו, כמו: הביטחון האישי ומצבנו הבריאותי, כמו כן לנושאים קטנים יותר כמו מצבי שגרה יומיומיים. 

בניגוד לדעה הרווחת, לכל אדם יש חששות מדבר כזה או אחר. זה טבעי ובלתי נשלט! 

יש חששות מסויימים שאנו מייחסים להם חשיבות מזערית, זניחה ויש חששות ש"תופסות" מקום נכבד במחשבות שלנו ומפריעות לנו בחיי היומיום. 

עוד כשהיינו תינוקות קטנים, לימדו אותנו לא לחשוש, לא לפחד, לא לבכות... מי זוכר שהיה קטן ונפל ואמרו לו "אל תבכה"? שהיה קטן ופחד מחלומות "רעים" ואמרו לו "אל תפחד" ? יש אינסוף דוגמאות לכך בילדותנו כאשר ניסו (בכוונה להיטיב איתנו) למנוע מאיתנו פחד, כאב וסבל. לרוב בצורת הדחקה. הטעות היא, שניסו לקשר בין פחד או חשש לכאב או סבל. 

חשש או פחד הוא למעשה תגובה שלנו לאירוע חיצוני אשר מתורגם במוח שלנו באמצעות גירויים שאנו קולטים בחושים שלנו. המוח שלנו קולט את הגירויים,מקשר בינם לבין אירועים שהיו לנו בעבר ומהם מסיק איך להגיב. זאת אומרת למעשה, שהזיכרונות שלנו מהילדות, החוויות שחווינו, החינוך והערכים עליהם גדלנו הם אלו שמשפיעים על התגובות שלנו ונשארו חקוקים במוח שלנו. 

כשאנו נתקלים בסיטואציה, המוח שלנו "מחפש" בתאי הזיכרון חוויה דומה מהעבר ועושה חיבור לתחושה ולהתנהגות. כלומר: אם כשהיינו קטנים זכרנו שאבא שלנו צעק כל פעם שעבר מטוס, המוח שלנו יקשר מטוס לפחד ויקשר לכך תגובה. 

המוח שלנו חוסך לנו את ההתלבטות. כאשר המוח לומד לקשר גירוי כלשהו למצב מסוכן, מתבצעת פעולה שנקראת: "הכללת פחד". (לקריאה נוספת: 

מחקרים הראו כי הכללת פחד מתרחשת במוח ורלוונטית לגירויים השייכים למגוון חושים. פעילות תפקודית של המוח מודגמת באמצעות סריקות MRI (לבדיקה קוראים FMRI), כאשר האזור במוח שפועל בזמן פחד/חשש הוא האמיגדלה (מבנה מוחי קטן שמעורב בתהליכים רגשיים בתגובה לפחד). 

קישור לאתר sciencedirect למידע נוסף על האמיגדלה: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982207017794?via%3Dihub


צילום FMRI:


אם כך, אם בעצם אנו פועלים מתוך מידע שנמצא ושמור לנו במח, מה קורה לנו כאשר אין לנו מידע? איך מתמודדים עם חוסר מידע או "לא נודע"? 

מצב בו אין לנו מידע או שהמידע "לא נודע", מתפרש במוחנו כ "איום" מפני שאין לנו וודאות מה יקרה. אותו איום הגורם לנו לתחושת פחד, חשש אשר עשוי לבוא לידי ביטוי אצלנו באופנים שונים. אצל אחדים זה בא לידי ביטוי:

  • בסימפטומים פיזיים, כגון תחושות גופניות (הזעה, דפיקות לב מוגברות, רעידות, מתח בשרירים, יובש בפה..).

  • בסימפטומים פסיכולוגיים, כגון: עצבנות, שיתוק, חשש מוגבר וכד'... 

או בכל צורה אחרת כדוגמות:

  • חיפוש אחר פתרונות לכל בעיה. 

  • דאגה אפילו לדברים שסיכויי ההתרחשות שלהם נמוך למשל: להיפגע בתאונת מטוס או לחלות בסרטן.

  • צורך בקבלת אישור מהסביבה.

  • עריכת רשימות על רשימות.

  • וידוא חוזר של כל פעולה שעושים.


כפי שכתבתי, תחושה של חשש או פחד קיימת אצל כל אחד מאיתנו. הפחד מונע מתהליכים וגירויים שקורים לנו במוח כתוצאה מאירועים קודמים. ולפיכך, כפי שהמוח סיגל לעצמו קישורים שמובילים לחשש הוא יכול גם לחבר בין חוויות חדשות לתחושות אחרות, באמצעות תרגול ולמידה.


מספר דרכים להתמודדות עם חשש מהלא נודע הן:

  1. מציאת מקור הפחד – כשהפחד נובע ממשהו לא מציאותי, או אינו ידוע, קשה להתמודד מולו. מציאת מקור הפחד עוזרת לנו להבין מול מה אנחנו מתמודדים וכך נוכל לטפל בו.

  2. התרחקות מהמחשבות – הפחד יכול להוביל לאובססיה ומחשבות ממושכות לגביו. אם הפחד אינו מציאותי, או שהסיכויים שהוא יתממש נמוכים מאוד, צריך להבין שאין סיבה להיתפס על החשש, כי הוא לא אמיתי. להבין שהפחד קיים רק בראש שלנו, ושהוא לא יוביל לסכנה מהותית. 

  3. עזרה חיצונית –  אפשר לנסות להתמודד בעצמנו עם הפחד ואפשר גם לפנות לעזרה חיצונית שיתרונותיה רבים ומועילים. ישנן מגוון שיטות טיפול בהתמודדות עם פחד, למשל:  

  • CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) – טיפול CBT מבוסס על השליטה בכיוון המחשבות והענקת השליטה האישית על הסיטואציה בחזרה למטופל. היא מדגישה את השילוב בין חשיבה, פעילות והתנהגות, ומעניקה למטופל כלים להתמודד במקרה שעולה חשש. 

  • NLP (ניתוב לשוני פיזיולוגי) – בעזרת NLP רוכשים טכניקות ומיומנויות שמטרתן ליצור השפעה ושינוי במחשבות, רגשות והתנהגויות ודרך זה שינוי של הרגלים ודפוסים אוטומטיים. 


לסיכום:

חשש או פחד הם רגשות בלתי נשלטים וטבעיים. כולם חווים אותם. 

אם אנו נמצאים בסיטואציה מפחידה, אנו יכולים להשפיע על החוויה ולחיות לצד החשש והפחד חיים מאושרים ובעלי משמעות. מנייתי מספר דרכים אפשריות, קיימות דרכים נוספות רבות להתמודדות עם חשש. לחיות יחד עם ה "לא נודע". 



Comments


bottom of page