top of page
גלעד חנניה

חוסמי חוסמי הפרסומות

כיום פרסומות הינן חלק בלתי נפרד משימוש באינטרנט. כאשר אתם גולשים באינטרנט, בכניסתכם לאתר פופולרי או לשירות מסוים של האתר, סביר להניח שתיתקלו בפרסומת אחת או יותר. כמה זה מטריד, והאם בכלל אפקטיבי? מה אפשר לעשות כדי לחסום והאם בכלל שווה לנסות.


פרסומות עובדות כך שאתר פופולרי שרוצה להרוויח כסף מציג פרסומות למוצרים של חברה כלשהי, ובתמורה אותה חברה משלמת כסף לאתר, ולאדם שהעלה את התוכן. לדוגמה, כאשר אתם נכנסים לסרטון ביוטיוב וקופצת פרסומת, הגופים שמרוויחים מזה כספית הם אתר היוטיוב ויוצר התוכן של הסרטון. 

יש כיום אמצעים באינטרנט שעוקבים אחרי פעילות משתמש ומנתחים אותה, ומתאימים את הפרסומות המוצגות למשתמש על פי אותה פעילות, כך סיכויי ההצלחה (אם המשתמש לחץ על פרסומת ונכנס לאתר או שירות שהיא הציגה) של הפרסומות גבוהים יותר. לעיתים, כמות הפרסומות המוצגות באתר מסוים מרגישה מוגזמת, בין אם בהשוואה לפעולה שניסינו לעשות (כמו קבלת פרסומת כל פעם שעוברים עמוד) או באופן כללי (למשל שתי פרסומות ארוכות שלא ניתן לדלג עליהן בין שיר לשיר בשירות סטרימינג של מוזיקה). לכן יש אנשים שכבר מאסו בהם הפרסומות, והם החליטו שהם לא רוצים לראותן יותר. 

חלק מאתרי האינטרנט שהבינו שהמשתמשים שלהם לא רוצים לראות פרסומות החליטו לספק אפשרות להימנע מפרסומות בתמורה לתשלום חודשי (כמו מנוי יוטיוב פרימיום, שאחת ההטבות שלו היא השבתת כל הפרסומות ביוטיוב עבור אותו משתמש שרכש את המנוי). יש אנשים שפתרון זה היטיב איתם, אך גם יש אנשים שרצו להימנע מפרסומות בדרכים אחרות, בהן לא יצטרכו לשלם לאתר. כאן נכנסים למשוואה חוסמי הפרסומות.

חוסמי פרסומות הם הרחבות או תוכנות שמטרתם להסיר או לשנות תוכן פרסומי אשר נמצא בדפי אינטרנט. הם עובדים בכך שהם חוסמים תקשורת עם השרתים המכילים את הפרסומות ומסתירים את האלמנטים באתרים שתפקידם להציג פרסומות. הם עושים זאת בעזרת רשימות המכילות את כל הכתובות הידועות של שרתים המכילים פרסומות. בעזרת רשימות אלו חוסמי הפרסומות יודעים עם אילו שרתים יש לחסום תקשורת של האתר וכך הפרסומות לא מופיעות.

חוץ מהאתר המציג את הפרסומות, אחת החברות שמרוויחות הכי הרבה מפרסומות הינה גוגל, משום שהיא בעלת פלטפורמות פרסום שדרכן החברות השונות מפרסמות את מוצריהן. הפלטפורמות עובדות כך החברה מעלה פרסומת שהיא יצרה בנוסף לקישורים למוצר שברצונה לפרסם ומידע נוסף. גוגל מרוויחה הרבה מאוד מהפרסומות השונות באתרים רבים ברחבי בעולם ובאתרים הספציפיים שלה, ולמעשה בשנת 2022 גוגל הרוויחה מעל 224 מיליארד דולר בזכות פרסומות בלבד!

לכן, כאשר חוסמי הפרסומות פוגעים בתהליך זה, הגיוני לחשוב שגוגל ויוטיוב לא יהיו מרוצות מהמצב, ויביעו התנגדות לחוסמי הפרסומות שפוגעים בהכנסתם. ואכן, גוגל ויוטיוב עושות מאמצים רבים להלחם בחוסמי הפרסומות הללו כבר מספר שנים. לאורך השנים רוב המעשים של שתי החברות לא היו יעילים במיוחד מפני שחוסמי הפרסומות התאימו את עצמם במהירות לכל השינויים שבוצעו על ידי שתי החברות. 

רוב האנשים שמשתמשים בחוסמי פרסומות בדפדפן גוגל כרום הורידו את חוסמי הפרסומות כהרחבה דרך חנות ההרחבות של גוגל – מקום בו אנשים שונים יכולים לתכנת וליצור מגוון פלאגינים (פלאגין – תוכנה שמשמשת כמרכיב קטן שמוסיף פיצ'רים מסוימים לתוכנת מחשב קיימת בלי לשנות את התוכנה עצמה) ולהעלות אותם לשימוש רחב של משתמשים. גוגל הבינה שביכולתה לשלוט באשר קורה בחנות ההרחבות שלה, ולכן החליטה בחודשים האחרונים לנקוט בצעד משמעותי – לעקב את העלאת העדכונים של חוסמי הפרסומות. 

למעשה, כל פעם שגוגל או יוטיוב עשו שינויים בקודים שלהם או בשרתים שלהם, מתכנתי חוסמי הפרסומות יכלו להתאים את הקוד שלהם ולהעלות את העדכון כעדכון קטן שלא צריכים לעבור תהליכי עיקוב. לכן מיידי לחנות ההרחבות, דבר שפשוט ישנה את חוסמי הפרסומות ולמעשה יבטל את רלוונטיות השינויים שגוגל עשו לקוד שלהם. אחרי השינוי הזה, עדכונים קטנים צריכים לעבור תהליכים רבים שמעקבים מאוד את העלאת העדכון, דבר שאפשר לגוגל ויוטיוב לעדכן את הקודים שלהם בקצב מהיר משל חוסמי הפרסומות. עקב פעולה זאת חוסמי הפרסומות כרגע נמצאים מאחור ותפקודם נפגע קשות.

בנוסף לכך, ממש לאחרונה, יוטיוב החליטו לעשות מהלך משלהם, והם נקטו בגישה שונה. המהלך שלהם הוא לא נגד חוסמי הפרסומות, אלא יותר נגד משתמשי חוסמי הפרסומות. יוטיוב החליטו שבמקום לנסות לשכתב ולשנות את הקודים שלהם שוב ושוב, הם יכולים לשים מרכיבים קבועים ולא קשורים, שמשתמשים בחלקים אחרים של חוסמי הפרסומות נגדיהם. יוטיוב החליטו להוסיף "פיצ'ר" שמאט משמעותית את האתר עבור כל מי שהצליחו לאתר אצלו חוסם פרסומות. משתמשים עם חוסמי פרסומות מדווחים על מספר תופעות שחוזרות על עצמן כל פעם שהם מדליקים את חוסם הפרסומות ונעלמות כל פעם שהמשתמשים מכבים אותם. התופעות הללו כוללות מהירות טעינה איטית במיוחד של סרטונים, עיכוב בתחילת טעינת הסרטון (אחרי שלוחצים על סרטון הדף נעשה סטטי ולמעשה פשוט דומם בלי סיבה לחמש שניות), "תקיעה" שגורמת לפיצ'ר המסך המלא או לתגובות לא לעבוד, וגם לקות ביכולת של דפדפן כרום לטעון דפי אינטרנט נוספים כאשר יוטיוב פתוח. 

בעקבות פעולות אלו ישנן שתי השפעות הדומיננטיות יותר מכל. חלק מן המשתמשים של חוסמי הפרסומות הפסיקו בגלל שמבחינם זה לא היה שווה את ההשלכות. ומנגד חלק מהמשתמשים המעיטו את השימוש שלהם ביוטיוב וחיפשו רשתות אלטרנטיבות נטולות פרסומות.

במצב כזה שבו מוטלות השלכות ממשיות על משתמשי חוסמי הפרסומות, ישנן 3 דרכי פעולה שאני יכול לחשוב עליהן. על הראשונה מהן, להפסיק להשתמש ביוטיוב, לא הייתי ממליץ. יוטיוב הינה פלטפורמה מדהימה עם המון מידע שקל לספוג ולכן לא להשתמש בה זה הפסד גדול מדי לטעמי, וישנן אופציות שונות לפתור את הבעיה. חוץ מאופציה זו, ישנן 2 אופציות יחסית הפוכות זו מזו, כל אחת בעלת ערכים שונים.

האופציה הראשונה היא להסיר את חוסמי הפרסומות – יוטיוב הינו שירות חינמי שאנחנו יכולים להשתמש בו ללא הגבלה ולכן זה לא מוסרי כאשר אנו פוגעים בהכנסה שלו. לראות את הפרסומות זה המעט שאנחנו יכולים לעשות כדי לתמוך בשירות החינמי לחלוטין הזה, ובגוגל שהדפדפן שלהם חינמי גם הוא. לא הוגן שאנחנו נזכה ליהנות משירות חינמי כאשר אנו גוזלים מהכנסתו, ולכן מבחינה מוסרית וגם מבחינה פרקטית, עדיף לא להשתמש בחוסמי פרסומות אם רוצים לראות סרטונים ביוטיוב דרך דפדפן גוגל כרום.

האופציה האחרת היא להחליף דפדפן. אני למשל החלפתי לדפדפן אופרה (opera). שמתי לב שכאשר אני משתמש בחוסם הפרסומות המובנה בדפדפן, ההשלכות של יוטיוב לא חלות עליי. חוסם הפרסומות שלי לא מופעל דרך שום חנות הרחבות, ואני גם לא על דפדפן גוגל, משום כך, לפחות כרגע, לקודים שלהם אין דרך לגלות את חוסם הפרסומות שלי, ולכן התקלות היחידות שקורות לי קורות כאשר יוטיוב וגוגל מחליפים את הקודים או את כתובות שרתי הפרסומות ולכן חוסמי הפרסמות לא מנתקים את כל הקשרים. זו בעיה שמתרחשת לתקופות ואז נעלמת, ופשוט יש באגים בחסימת הפרסומות, אך חוסמי הפרסומות פשוט עובדים הרבה יותר טוב ולא חלות עליי הסנקציות של שימוש בחוסם פרסומות משום שהשימוש בהם מדפדפן אחר לא מתגלה בינתיים.


לסיכום, אני ממליץ על שתי דרכי פעולה שונות לגמרי שתלויות בערכים וההעדפות שלכם. אם אכפת לכם מיוטיוב וגוגל ומיוצרי התוכן שבו הוא צופה, אמלי לכם להישאר עם דפדפן גוגל כרום ולא להשתמש בחוסם פרסומות, ומי שרוצה להימנע מפרסומות כמה שאפשר ולא לקבל על כך סנקציות שיחליף לדפדפן אינטרנט עם חוסם פרסומות מובנה וישתמש בו (ההמלצה שלי לכך היא דפדפן opera – קישור להוריד אותו למחשב: https://www.opera.com/download ).

 




Комментарии


bottom of page