top of page
גיא איזנבאום

המאבק בטרור - הזכויות החדשות של הפלסטינים באו״ם

האם מדינה פלסטינית תקום בקרוב, לאחר הגיבוי באו"ם? 



ב-14 במאי 2024, קיבלה עצרת האו"ם החלטה היסטורית (לטוב ולרע) המעניקה לפלסטינים זכויות משמעותיות חדשות בארגון. ההחלטה, שעברה ברוב של 143 מדינות תומכות, 9 מתנגדות ו-25 נמנעות, מעניקה לפלסטינים מעמד של "מדינה משקיפה פלוס". משמעות הדבר היא שהם ייהנו ממספר זכויות דומות לאלו של מדינות חברות אך לא יהיו בעלי כל הזכויות של מדינות חברות, ההחלטה אינה מעניקה לפלסטינים מעמד של מדינה חברה באו"ם. משמעות הדבר היא שאין להם זכות הצבעה בנושאים מהותיים, והם אינם יכולים להגיש בקשות רשמיות למועצת הביטחון.

ההחלטה התקבלה בתגובות מעורבות. הפלסטינים רואים בה צעד משמעותי קדימה בדרכם להכרה בינלאומית ולהקמת מדינה עצמאית. ארה"ב כבעלת ברית חשובה של ישראל התנגדה להחלטה זו, אך בסוף לא השתמשה בוטו שלה. וישראל, מתנגדת להחלטה רואה בה צעד לא הגיוני והחלטה זו ככניעה של העולם לטרור.

החלטה זו גררה נזיפה מיידית מצד ישראל, שליחה באו"ם, גלעד ארדן, גינה חרוצות את ההחלטה ותומכיה. "היום אני אציב מראה בשבילכם", אמר ארדן והוציא מגרסת נייר קטנה שבה גרס עותק של עטיפת אמנת האו"ם. הוא אמר לאסיפה הכללית של האו"ם "אתם גוזרים את אמנת האו"ם במו ידיכם. כן, כן, זה מה שאתם עושים. גריסה של אמנת האו"ם. תתביישו לכם."


ארדן גורס (צילום: REUTERS/Eduardo Munoz)

השליח הפלסטיני, ריאד מנצור, ציין שההצבעה נערכה בתקופה שבה רפיח, העיר הדרומית ביותר המהווה מקום מפלט אחרון לפלסטינים רבים בעזה, עמדה בפני מתקפה מצד כוחות ישראליים. ואמר: "בזמן שאנחנו מדברים, 1.4 מיליון פלסטינים ברפיח תוהים אם הם ישרדו את היום ותוהים לאן ללכת הלאה. אין לאן ללכת", אמר מנצור. "עמדתי מאות פעמים בעבר על הדוכן הזה, לעתים קרובות בנסיבות טרגיות, אבל אף אחת מהן לא דומה לאלו שאנשיי סבלו היום... מעולם לא להצבעה משמעותית יותר מזו שעומדת להתקיים, החלטה היסטורית."

אז איך זה מתקשר עם היחס של ארה"ב אלינו?

בשלהי יום שישי האחרון אמרה ממשלת ארה"ב כי "הגיוני להעריך" שהנשק שסיפקה לישראל שימש בדרכים "שלא עולות בקנה אחד" עם המשפט ההומניטארי הבינלאומי - אך גילתה שאין מספיק ראיות קונקרטיות על מנת לקשר בין נשקים שסופקו על ידי ארה"ב להפרות אשר הם טוענים שישראל מבצעת, בכדי להצדיק קיצוץ באספקת הנשק לישראל.

בדו"ח הצפוי לקונגרס, מחלקת המדינה אמרה שההבטחות שניתנו על ידי ישראל שהם השתמשו בנשק שסופק על ידי ארה"ב בהתאם לחוק ההומניטרי הבינלאומי  (international humanitarian law)(IHL) היו "אמינות ואמינות".

החלטת האו"ם של יום שישי הותאמה בקפידה במהלך הימים האחרונים, והשפה בה דוללה על מנת לא להפעיל קיצוץ של המימון האמריקאי על פי חוק משנת 1990. היא לא הופכת את פלסטין לחברה מן המניין, או נותנת לה זכויות הצבעה באסיפה, או זכות לעמוד על חברות במועצת הביטחון, אבל ההצבעה הייתה ביטוי מהדהד של דעת עולמית בעד הקמת מדינה פלסטינית. 

למרות שארצות הברית לא הפעילה את הוטו שלה בהחלטת האו"ם, משלחתה לאו"ם אמרה מפורשות שהיא תפעיל את זכות הוטו שלה במקרה והשאלה להקמת מדינה פלסטינית תחזור לשולחן האו"ם.


אז מה ההחלטה מביאה לפלסטינים?

לפי ההחלטה, לנציגות הפלסטינית תהיה את הזכות לשבת באסיפה הכללית בין מדינות אחרות לפי סדר אלפביתי, ולא במושב המשקיף הנוכחי שלה בחלק האחורי של הלשכה. לדיפלומטים פלסטינים תהיה הזכות להציג הצעות ותיקונים, הם יוכלו להיבחר לתפקידים רשמיים בלשכה המלאה ובוועדות, ויהיו להם זכות דיבור בענייני המזרח התיכון, וכן הזכות להשמיע הצהרות בשם קבוצות של עמים באסיפה. ובנוסף הסמלים הלאומיים שלהם יוכלו להיות מוצגים באירועים ובמתקני האו"ם.

מדוע כ"כ הרבה מדינות תמכו?

הסיבה: בעקבות רידוד ההחלטה אין לה באמת משמעות אפקטיבית. זה הישג סימבולי לכל היותר. מבחינה מדינית, זה לא ישנה כהוא זה את מעמדם של הפלסטינים. 

בנוסף, מדינות רבות משלמות כאן מס שפתיים כדי להיראות תומכות בפלסטינים הנחשבים היום בעולם כאנדרדוג. כאשר בראש האו"ם עומד אנטוניו גוטרש שמסרב להכניס את חמאס לרשימה השחורה של ארגונים החשודים בביצוע עבירות מין - למרות שהשליחה שלו המליצה על כך – אין להתפלא שמדינות רבות מיישרות איתו קו. 

לצד ישראל וארצות הברית, מדינות כמו ארגנטינה, צ'כיה והונגריה התנגדו. 25 מדינות נמנעו, ובהן משמעותיות כבריטניה, גרמניה, קנדה, איטליה, שוודיה, הולנד, אוקראינה, שווייץ, פינלנד ואוסטריה. תוצאות ההצבעה הן כבר לא דבר מפתיע בעידן שבו זה פוליטיקלי קורקט להיות עם הפלסטינים ונגד ישראל.

מצד שני, יש גם אכזבה מצד ישראל בהצבעה של מדינות כגון אוסטרליה, יפן, צרפת ודרום קוריאה. ואכזבה מכך שגרמניה ובריטניה נמנעו ולא הצביעו נגד ביחד עם ארצות הברית.

למרות שהמדינות הגדולות, רובן מהן בעלות ברית קרובות שלנו, הצביעו כנגד ישראל או נמנעו מלהצביע. יש גם נקודות אור, מדינות כגון: גאורגיה, לטביה, הולנד וליטא נמנעו ולא נכנעו ללחץ באיחוד האירופי לתמוך בהחלטה. בנוסף גם ארגנטינה התנגדה דבר המאיר באור חיובי את המדינה לאור בחירתו של נשיא ארגנטינה הפרו ישראלי, חאבייר מיליי. 

בישראל אומרים שבשטח להחלטה הזו אין שום משמעות. זו החלטה לא נעימה ומצערת, שאולי גם משקפת את מעמדה הירוד של ישראל בעולם, אבל היא לא תייצר שום שינוי. זאת עוד נקודה לרעתנו בשורה ארוכה של נקודות רעות, וצריך לקחת את זה בפרופורציה הראויה. אסור לשכוח שבעצרת הכללית של האו"ם יש לערבים רוב אוטומטי. זה הגוף שקיבל לפני כמה עשורים את ההחלטה שציונות, שווה גזענות. - ושבדומה לשגריר חיים הרצוג שקרע את אותה החלטה, השגריר גלעד ארדן גרס היום מעל הבמה את צ'רטר האו"ם ואת תמונת סינוואר.


Comments


bottom of page