top of page
גלעד חנניה

הטכנולוגיות הצבאיות הישראליות המשמשות אותנו במלחמה


מלחמות בעולם המודרני כבר לא כוללות סתם מכות או יריות. ישנם נשקים שונים וטכנולוגיות תקיפה והגנה שונות שכיום נעשה בהן שימוש. במהלך מלחמת חרבות ברזל, אשר עדיין מתרחשת כיום, ישראל עושה שימוש במג



וון טכנולוגיות צבאיות מתקדמות. לא שמעתי עליהן בעבר וייתכן שחלקן יעניינו אתכם, ולכן אכתוב לכם על חלק מהטכנולוגיות הללו.

  1. מערכת בקרת אש "SMASH" של סמארט שוטר (Smart Shooter): מערכת זו מותקנת באמצעות מסילה על גבי רובה סער , ויכולה להתביית על מטרה בעזרת חיישנים אלקטרו אופטיים (שילוב של רכיב אופטי כמו עדשה, וחיישן אלקטרוני שקולט אור וממיר אותו לאות חשמלי) ועוקבת אחרי המטרה בעזרת עיבוד תמונה מבוסס בינה מלאכותית. ההדק משתחרר באופן אוטומטי כאשר הנשק נמצא בזווית הנכונה, דבר אשר מאפשר לחיילים לכוון בלי מאמץ. תוספת זו מקלה מאוד על יירוט רחפנים באמצעות נשק קל, דבר שכרגע מהווה אחד מהעניינים המרכזיים של צבאות שבחנו אותו. מסופר כי טכנולוגיה זו משפרת את יכולת הפגיעה של חייל בצורה דרמטית, גם כאשר החייל תחת השפעת תנאים של עייפות, לחץ, ותנאי ראייה ירודים, ובעזרת המעקב והשליטה בירי המערכת גם מונעת פגיעה בחפים מפשע. צבא ישראל הוא לא היחיד שנהנה מהטכנולוגיה הזו. גם צבאות אחרים כמו צבא בריטניה, ארצות הברית, הולנד, הודו, ואחרים קנו יחידות רבות מהחברה הישראלית הפרטית "Smart Shooter". טכנולוגיה זו לא רק משפרת מאוד את הדיוק של החיילים ומאפשרת יירוטים שאחרת היו קשים בהרבה, ולא רק מנמיכה את סיכויי הפגיעה בחפים מפשע, אלא למעשה גם חוסכת תחמושת בכך שהיא מצמצמת את מספר הניסיונות והכדורים הנדרשים לפגוע במטרות. החברה Smart Shooter אף החליטה להשתמש בסלוגן "פגיעה מהירייה הראשונה".  

תמונה של SMASH מחובר על רובה סער:




  1. "עוקץ פלדה": פצצת מרגמה מונחית שנוצרה על ידי חברת אלביט מערכות. בצה"ל משתמשים בה במרגמות (מרגמה היא כלי ירייה ארטילרי פשוט שמורכב מקנה מתכתי שמחובר למשטח ויורה פצצות במסלול תלול בלבד) על "קשת" ו"חנית" שבשירות חיל הרגלים. לפצצת המרגמה הזו יש הנחיה כפולה – גם לייזר וגם GPS שתאפשר פגיעה מדויקת במטרות, כולל מטרות שטח בנוי, תוך הפחתת סיכון לפגיעה בבלתי מעורבים. פיתוח עוקץ פלדה התחיל בחברת תע"ש מערכות בשנת 2011 והמשיך באלביט מערכות אחרי שהיא רכשה את תע"ש מערכות. ב-14 במרץ 2021 עוקץ פלדה סיימה סדרת ניסויים מוצלחים שסיימו את שלב הפיתוח והגדירו את המערכת כמוכנה למסירה לצה"ל. צה"ל הצטייד בעוקץ פלדה בין שנת 2021 לשנת 2022. השימוש המבצעי הראשון בה נעשה במלחמת חרבות ברזל, כאשר יחידת מגן השמידה באמצעותה עמדה של חמאס. סרטון על עוקץ הפלדה הכולל הדגמה (ממליץ לצפות, הוא לא ארוך): https://youtube.com/watch?v=zurAf2kgoJw

תמונה של "עוקץ פלדה"על מרגמת "קשת":




 תמונה של "עוקץ פלדה" רגע לפני פגיעה במטרה:  




  1. ספייק פיירפליי (SPIKE FIREFLY) של חברת רפאל: טיל אלקטרואופטי מתקדם ומדויק שמיועד ללוחמה אורבנית. יש לו יכולות "שגר-ושכח" (הוא לא מצריך התערבות אנושית מרגע השיגור), יכולות למידה ועדכון, ניהוג אוטונומי ויכולות תקיפת מטרות מוסוות. טיל זה נועד לאיתור ותקיפה טקטית, יש לו מצלמת יום ולילה, הוא שוקל פחות משלושה ק"ג, והוא דומה למסוק קטן כי יש לו שני מדחפים שמותקנים זה על גבי זה. הספייק הוא כטב"ם מתאבד שנע סביב אזור מוגדר מראש, מאתר מטרה נבחרת, מתביית ותוקף אותה באמצעות התרסקות או פיצוץ עליה. הטיל הזה נחשב ליעיל ומדויק מאוד נגד מטרות נסתרות וחמקמקות. הוא מסוגל להישאר באוויר 15-30 דקות, ולחזור למשגר במידה ולא הופעל בסוף. הוא קל לנשיאה ולהתקנה על כלי רכב. יש לו חתימה אקוסטית וויזואלית נמוכה (קשה יותר לאיתור). הוא חיוני במשימות לטווח קצר, לדוגמא: כוח לוחמים נכנס לרחוב בשטח בנוי. שדה הראייה מוגבל והמפקד חייב לדעת מה קורה מעבר לרחוב, כי בכל חלון או דלת עלול להיות איום. הספייק משוגר, מצלם בטווח של 500-600 מטרים קדימה, משדר למפקד מה קורה במרחב לפניו, מזהה  מטרה, עוקב אחריה ולאחר אישור של המפעיל הוא תוקף אוטומטית. הוא יכול לחדור לתוך חלון חשוד ולנטרל צלף.יותר מ 39 מדינות ברחבי העולם משתמשות בטילי SPIKE . מעל 36,000 טילים כאלו סופקו עד היום למדינות השונות ולמעלה מ-7,000 טילים נורו (גם כחלק מאימונים וגם במבצעי לחימה). לסרטון קצר על הספייק: https://www.google.com/search?q=Spike+Firefly&oq=Spike+Firefly&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABiABDIHCAIQABiABDIHCAMQABiABDIHCAQQABiABDIHCAUQABiABDIICAYQABgWGB4yCAgHEAAYFhgeMggICBAAGBYYHjIICAkQABgWGB7SAQkxMDc4ajBqMTWoAgiwAgE&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:26e3a686,vid:GAJVX1-TpMs,st:0 תמונה של הספייק:



  1. רחפנים עם בינה מלאכותית של רובוטיכאן (Robotican): רובוטיכאן, חברת סטארטאפ ישראלית, פיתחה רחפנים שעובדים בעזרת בינה מלאכותית שנמצאים בתוך קייס רובוטי, שעוצבו ספציפית בשביל מבצעים מתחת לאדמה כמו מיפוי מנהרות. רחפנים אלו משתמשים בבינה מלאכותית כדי למצוא אנשים ויכולים לתפקד אוטונומית בתוך מנהרות וסביבות מתחת לאדמה. צה"ל משתמש ברחפנים של רובוטיכאן בעזה כדי למפות את רשת המנהרות של חמאס. הרחפנים יכולים לנווט במנהרות ולשלוח מידע או תמונות/סרטונים עד שהתקשורת כבר לא מאפשרת את זה (כאשר הרחפנים יוצאים מהטווח של המכשיר איתו הם מתקשרים).  תמונה של רחפן של רובוטיכאן: 






  1. מערכת בינה מלאכותית לוונדר (Lavender): כלי בינה מלאכותית שפותח על ידי יחידת 8200, ומטרתו לעבד כמויות מידע גדולות כדי לזהות מטרות פוטנציאליות במהירות. המערכת משתמשת באלגוריתם כדי להצליב את המידע שהיא מקבלת יחד עם מידע מודיעיני כדי לייצר מידע עדכני אודות גדודים של האויב. לוונדר יצר מאגר מידע (database) שבו עשרות אלפי אנשים, ברובו אנשים בדרגה נמוכה בחמאס או בג'יהאד, ובנקודה אחת אפילו זיהה 37,000 מטרות. המערכת מעבדת מידע מרשת דחוסה של מצלמות דיגיטליות בעזה, והיא משייכת לאדם ציון בין 1 ל 100 שמייצג את הסיכוי שהוא קשור לחמאס או לג'יהאד. אנשים עם ציונים גבוהים מסומנים כמטרות.





לסיכום, מלחמה כיום כבר כוללת כלי נשק שונים ומערכות טכנולוגיות מתקדמות. במלחמת חרבות ברזל, טכנולוגיות צבאיות ישראליות שונות משרתות את הצבא בפעולות ומבצעים שונים. מערכת בקרת האש SMASH של סמארט שוטר  (Smart Shooter ) משפרת רבות את דיוק החייל, פצצת המרגמה עוקץ פלדה של אלביט מערכות משפרת את דיוק הפגיעה של המרגמה ומפחיתה את הסיכון לפגיעה באזרחים לא נלחמים. הטילים ספייק פיירפליי (Spike Firefly) של רפאל מתאימים יותר טוב ליעדים עירוניים, והרחפנים של רובוטיכאן (Robotican)  מבצעים מיפוי של מנהרות תת קרקעיות בעזרת מערכות בינה מלאכותית. בנוסף, מערכת לוונדר (Lavender)  שפותחה על ידי יחידת 8200, מעבדת כמויות גדולות של מידע כדי לזהות מטרות אויב פוטנציאליות במהירות. מערכות אלו מקטינות פגיעה שלא לצורך במטרות לא מעורבות וחלקן מקטינות בזבוז של תחמושת וחומרים, ובעתיד הן עשויות להיות תחת שימוש של צבאות רבים (ובצדק). 


Comentários


bottom of page