top of page
handasaimnewspaper

החשש ממלחמה בחזית הצפונית


לבנון, "השוויץ של המזרח התיכון", היא מדינה ערבית המונה כחמישה מיליון בני אדם. לבנון קיבלה עצמאות מהמנדט הצרפתי בשנת 1943 ומאז קיימים בה סכסוכים אתניים ומלחמות אזרחיים מסיבות שונות, למשל, שליטה ומשאבים. הממשל החלש במדינה מאפשר התערבות חיצונית של מדינות שכנות קרובות (סוריה) ורחוקות (איראן), אולי בדיוק בגלל זה לבנון לא מהססת אם להכנס למלחמה או לא?



בשנים הראשונות להקמתה של לבנון היו קשרי גומלין בין ישראל לקהילה היהודית שחיה בה. במלחמת העצמאות של ישראל, לבנון הכריזה על עצמה כצד לוחם אך לא פלשה בפועל. במהלך מבצע חירם, כבש צה"ל את כל הגליל וכן כפרים בדרום לבנון עד נהר הליטני. לבנון מצד כבשה שטחים שכללו עד ראש הנקרה בישראל. בתום המלחמה נחתם הסכם שביתת נשק בין לבנון וישראל וכל מדינה נסוגה לגבול בו התקיים המנדט הצרפתי והבריטי בהתאמה.

בעקבות אירועי "ספטמבר השחור" (פעילות הטבח של ירדן בפעילי אש"ף),

בשנות ה- 70 עבר ארגון אש"ף (ארגון לשחרור פלסטין) מירדן ללבנון ומשם ביצע פעולות טרור נגד ישראל. ב- 1978 נערך מבצע "ליטני" שבו צה"ל חדר ללבנון עד לנהר הליטני על מנת לפגוע בתשתיות טרור פלסטיניות. לאחר מבצע זה התרחשו מבצעים נוספים ממקודים שמטרתם הייתה זהה. 

הסכסוך החריף עם פרוץ מלחמת לבנון הראשונה בתגובה להתקפות טילים של אש"ף. פלישת ישראל הביאה להעברת אש"ף לתוניס, מה שאפשר לחיזבאללה להתרומם בלבנון. בתחילת שנות ה – 80 איראן הקימה בלבנון את הארגון חיזבאללה (מפלגת האל) אשר היה ארגון פוליטי שיעי שמטרתו להפוך את לבנון למדינה שיעית. ארגון זה נקט בפעולות איבה כנגד ישראל עד היום.

ישראל שמרה על רצועת ביטחון בדרום לבנון עד שנת 2000 בסיוע צד״ל (צבא דרום לבנון). בעקבות זה, לחץ מצד ארגונים אזרחיים כגון "ארבע אימהות" אשר תמכו בהחזרת החיילים ארצה עקב ההרוגים הרבים בלבנון. דבר זה הוביל לנסיגת ישראל. למרות הנסיגה, חיזבאללה המשיך בפרובוקציות וחטף חיילים ישראלים, מה שהוביל למלחמת לבנון השנייה בשנת 2006. לאחר שפיכות דמים רבות המלחמה הסתיימה בהחלטת האו"ם 1701, המחייבת את חיזבאללה להישאר מצפון ישראל לאגם ליטני ונוכחות האו"ם כדי לאכוף את הפסקת האש."


"גלנט רצה להפתיע את חיזבאללה, נתניהו התנגד בצל הלחץ האמריקני"

לאחר פרוץ מלחמת חרבות הברזל וכניסתה הקרקעית של ישראל לעזה, החל חיזבאללה ליירט טילים המכוונים לעבר ישראל. שר ההגנה הישראלי גלנט אשר תכנן מתקפת פתע כדי למנוע התערבות לבנונית ולהבטיח שקט בחזית הצפונית. עם זאת, ארה"ב, בעלת בריתה החזקה של ישראל, חסמה את מתקפת הפתע בשל חשש לתגובת יתר של ישראל לשיגור הרקטות. 



נוסף על המצב המורכב ממילא בחזית הצפונית בעקבות המלחמה, הרצח האחרון של סאלח אל-ערורי, אשר היה בכיר בארגון הטרור חמאס, הלחיץ ​​עוד יותר את היחסים בין ישראל לחיזבאללה. אל-ערורי נודע במעורבותו בפעילות הצבאית של חיזבאללה ובקשריו ההדוקים עם איראן. ההתנקשות בו מעלה שאלות לגבי המניעים וההשלכות הפוטנציאליות של הרג ממוקד שכזה. רצח אל-ערורי העצים את האיבה הקיימת בין שני הפלגים, ודחף את האזור קרוב יותר לסף הסכסוך. חיזבאללה, ללא ספק מחפש תגמול, עומד בפני החלטה קריטית שעלולה להסלים את המתיחות או להפגין איפוק. לתגובה הן של ישראל והן של חיזבאללה לתקרית זו יהיו ללא ספק השלכות מרחיקות לכת על יציבות האזור.מערכת היחסים בין ישראל לחיזבאללה עמדה בסימן שנים של עוינות ועימותים מדי פעם. עם זאת, שני הצדדים נמנעו ממלחמה בקנה מידה מלא מאז מלחמת לבנון ב-2006. האירועים האחרונים, כולל האיום רצח אל-ערורי, הגבירו את החששות לגבי שבריריותו של המאזן העדין הזה. על רקע הסלמת המתיחות והחששות ממלחמה בין ישראל לחיזבאללה, מאמצים דיפלומטיים והחלטות שלום חייבים לקבל עדיפות. הקהילה הבינלאומית ומדינות ערב השכנות יכולות למלא תפקידים משמעותיים בתיווך ובהנחיית הדיאלוג. שני הצדדים חייבים להכיר בהשלכות ההרסניות של מלחמה בקנה מידה מלא ולפעול להחלטות של שלום כדי למנוע אובדן של חיי חפים מפשע והרס של תשתיות. אזהרת שר הביטחון גלנט והרצח האחרון של סאלח אל-ערורי מדגישים את דחיפות המצב. איפוק, יציבות ותיעדוף רווחת האזרחים חיוניים למניעת הסלמה נוספת וטיפוח אזור בטוח יותר.לסיום, החשש ממלחמה בין ישראל לארגון חיזבאללה בחזית הצפונית משמש תזכורת בולטת לצורך הדחוף בפתרונות דיפלומטיים ובמאמצי שלום. ההשלכות הפוטנציאליות של סכסוך בקנה מידה מלא הן הרסניות, כאשר חיי חפים מפשע עומדים על כף המאזניים ושנים של התקדמות בסיכון לביטול. זה חיוני לכל הצדדים המעורבים, כולל הקהילה הבינלאומית ומדינות ערב השכנות, לעסוק באופן פעיל בגישור, דיאלוג ופתרון סכסוכים. על ידי מתן עדיפות ליציבות, איפוק ורווחת אזרחיהם, ניתן לפלס דרך לקראת שלום בר קיימא. הבה נקווה שקולות ההיגיון ינצחו, ושבאמצעות דיאלוג והבנה ניתן יהיה להשיג עתיד שליו ומשגשג באזור.


Commentaires


bottom of page