top of page
גלעד חנניה

אומנות השחרור – לא להרגיש רע עם עצמנו

אומנות השחרור – לא להרגיש רע עם עצמנו

גלעד חנניה י4


יעדים זה מלחיץ. בין אם לא הגשמתם אותם או אם אתם חוששים שלא תגשימו אותם. לחששות כאלה יש נטייה לא להועיל לנו אלא רק להלחיץ אותנו, ולכן כדאי להימנע מהם יש מגוון של דרכים לעשות זאת. אני בחרתי לשתף את הדרכים העדיפות בעיני שאני חושב שעשויות לעזור לכם.

לפני הצבת יעדים ומטרות לשנה הזו, יש לשחרר מהאכזבות והדאגות של אי הגשמת יעדי השנה הקודמת. ישנן כמה טכניקות שיכולות לעזור לך לשנות גישה בשנה האזרחית החדשה:

להתמקד בהצלחות: במקום לחשוב מה יכולתם להשיג, תתחילו להעריך את היעדים שכן הגשמתם לאורך השנה. זה עשוי לשפר את הערכתכם העצמית ולהעניק לכם מוטיבציה. 

דוגמה אישית של תלמיד משכבה י' בתיכון הנדסאים: "אני אישית לא הצלחתי להגיע להישגים הרצויים שלי בכל המקצועות אך החלטתי שאני אחשוב על המקצועות שבהם הצלחתי וזה נתן לי הרגשה טובה ונתן לי מוטיבציה גבוהה להשקיע במקצועות בהם הצלחתי פחות."


לא לכעוס על עצמך: עליכם להכיר בעובדה שנפילות הן חלק מגדילה ושזה בסדר להיכשל, כי כישלון הוא דרך ללמוד ולדעת מה לעשות אחרת פעם הבאה. ניתן ללמוד מהטעויות שעשיתם ובעזרתן לתכנן מה בכוונתכם לעשות שונה השנה, לשנות את המטרות שלא הגשמתם או ליצור מטרות חדשות. 

"שנה שעברה לא הייתה לי שנה מאוד טובה מבחינת ציונים. לא נתתי לכישלון להפיל אותי! השתמשתי בכישלון כדי ללמוד על הטעויות שלי ולשפר אותן בשנה הבאה." - דוגמה אישית של חברי לכיתה.


להתמקד בצמיחה אישית: אפשר לנסות להכיר בצעדים שעשיתם ובכל אשר למדתם לאורך השנה. במקום להסתכל על האם הגשמתם יעדים ספציפיים, תסתכלו על הדברים הקטנים שלמדתם או שהשתפרתם בהם במקום יעדים ספציפיים שהשגתם. תהיו מרוצים מההתקדמות משנה שעברה, כך תהיה לכם יותר אמונה בעצמכם וביכולות שלכם.

"שנה שעברה הגעתי להישגים מאוד משמעותיים ברוב ציוניי, לפני כל מבחן אני נזכר בשנה הקודמת שלי וזה נותן לי מוטיבציה ואמונה בעצמי להצליח גם במבחן הזה." - אמר אחד מחברי לכיתה.


חיפוש תמיכה: מומלץ לשתף אנשים לגבי היעדים שהצבתם לכם בשנה שעברה, בין אם עמדתם בהם או לא. יעוץ זה יכול לספק לכם משוב ופרספקטיבה נוספת לגבי כמה ריאליסטיים היו היעדים שלכם מלכתחילה, כמה השתפרתם ולמדת לאורך השנה, בלי קשר להאם הגשמת יעדים שלך.

"כל שלושת השנים האחרונות שלי בהנדסאים, בכל תחילת שנה אנחנו כותבים לוח יעדים שלנו לשנה הבאה ובסוף שנה כולנו ביחד מסתכלים בלוח היעדים של כל אחד האם צלחנו בהם או פחות. כאשר אני רואה שלא הצלחתי באחד מהיעדים שלי אני מקבל ייעוץ מהחברים שלי והם עוזרים לי לראות שהיעדים שהצבתי לעצמי בהתחלה היו לא ריאליסטיים ושהחמרתי עם עצמי יותר מדי על שלא צלחתי את אותם היעדים שקבעתי תחילה" - אמר חבר שלי מתל אביב.


כעת, בתקווה שעשיתם לפחות אחד מאלה, ביכולתכם להתכונן כמו שצריך לשנה הזו בהצבת יעדים. בעזרת התהליכים שעליהם הסברתי, יהיה לכם יותר קל והסיכוי שלכם להשיג את מטרותיכם גבוה יותר. אך אם אתם עדיין חווים חששות מפני חוסר עמידה במטרה, להלן עוד דרכים שאיתם תתמודדו עם חששות מסוג זה:

  1. להיפטר ממכשולים: אם יש דבר שידוע לכם שמסיח את דעתכם, מפריע לכם, מאט אותכם או מקשה עליכם יותר מידי, המלצתי היא להתכונן למכשול זה מראש בצורה יסודית או להסירו. אפשר לחקור דרכים להתמודדות עם המכשול שיקלו עליכם או להסיר אותו על מנת להקל עליכם ולהוריד לחץ. למשל, כאשר אני צריך להתרכז במשהו חשוב לי, כמו למשל לסיים כתבה או מטלה, אני יכול לנקות את השולחן שלי ולהסיר ממנו הסחות דעת (כמו טלפון או לוח שחמט), וכך אני יותר ממוקד ומצליח לסיים מהר יותר.


  1. יצירת מיני-תוכניות: ניתן לפרק יעד מורכב או גדול לכמה יעדים קטנים, דבר שיכול לגרום ליעד להראות פשוט יותר ופחות קשה להשגה, וימנע ממך להרגיש הצפה רגשית בניסיון להשיג את היעד.

"כל שנה בחודשים דצמבר-ינואר יש תקופת מבחנים. אני בונה לעצמי כל שנה מעין "מערכת שעות" שבה אני כותב באיזה יום וכמה זמן אני אלמד לכל מבחן. זה מאוד עוזר לי לא להרגיש עמוס ומוריד ממני המון לחץ." - אמר חברי לכיתה.


  1. להתרכז בהווה: במקום לדאוג מהגשמה או אי-הגשמה של היעדים, אפשר פשוט להתרכז ב"כאן ועכשיו". במקום להסתכל על כל היעדים לשנה, ולחיות במרדף אחרי העתיד, תתמקדו בתכנון שלכם להיום או לשבוע הקרוב ותנסו להנות ממנו. כך, ללא דאגות מיותרות, לאט לאט תגיעו ליעד שהצבתם לעצמכם.

"יותר קל לי לנסות לצלוח את היעדים שלי ממבחן למבחן, קשה לי לתכנן לרדוף אחר כל היעדים שהצבתי לעצמי בתחילת השנה. אני חש יותר בנוח לנסות ליהנות מהרגע ולנסות לשלב בחיי דברים שמסבים לי הנאה מבלי לחוות לחץ מתמיד מפחד שלא אגשים את יעדיי השנתיים. יעדים אלה שנבחנים בהסתכלות של שנה נבנים מתוך הסתכלות יומיומית ולא שנתית" - אמר חברי לכיתה.


  1. החשוב ביותר - לבקש עזרה: החברים, המשפחה ואנשים שקרובים אליך יכולים לעזור לך לכבוש את היעד שהצבת לעצמך, בין אם בעזרת תמיכה, עזרה עקיפה (הסרת מכשול או גורם מעקב, למשל אם ברצונך לרדת במשקל, חבריך יכולים לאכול את כל הממתקים במקרר שלך) או עזרה פעילה (לגרום לך להתקדם ממשית ביעד שלך, למשל אם ברצונך להצליח במבחן קרב, חבריך יכולים לבחון אותך או לעבור איתך על החומר). למשל, בשכתוב הכתבה הזו, לא היו לי מספיק דוגמאות אישיות, ולכן נעזרתי בדוגמאות וסיפורים של חבריי לכיתה.



לסיכום, כדי לא לדאוג מאי הגשמת יעדים של השנה שעברה או הנוכחית, יש להתמקד בהישגים, ההתקדמות הקטנה וההתפתחות האישית שלכם, להציב יעדים הגיוניים וסבירים, להתמודד עם מכשולים לפני שהם מתקילים אתכם, אפשר גם להשתמש בחששות הללו כמניעים ומוטיבציה לכבוש את היעדים במקום סתם לחשוש, והכי חשוב, להיעזר בסובבים אתכם, כי הם עשויים להוות את ההבדל בין כישלון להצלחה, ובין קשה מאוד לקל.

בהצלחה!



Comments


bottom of page