top of page
כפיר מאיר

סביבונים כאלה...


אוהבים לראות דברים מסתובבים אבל סביבונים של חנוכה משעממים אתכם? הנה תחביב פוטנציאלי שיספק אתכם:


בכל שנה אפשר להיתקל בסביבון שכולנו מכירים, עם ה-נ' ג' ה' פ'. בתכלית שלו הוא משמש כקוביית הגרלה להימורים ובתור צעצוע נחמד. אפשר לסובב אותו חזק יותר בכדי להוסיף זמן ומתח, אך בסופו של דבר הוא מכריע החלטה ואין הרבה עומק לאינטראקציה איתו. בייבלייד שהיה פופולרי בזמנו, הוסיף אקשן ועניין לנושא של סביבונים; היה אפשר להתנסות בכל מיני חלקים שמרכיבים אותו ולראות איך הוא מתנהג כשמשגרים אותו בזוויות שונות ובכך להשיג יתרון על היריב שלך. זאת מעבר לסיפוק הבלתי מוסבר שבלראות מתכות מסתובבות ומתנגשות זו בזו. שתי בעיות עיקריות עולות, הן שמבחינה כללית המשחק מסתכם כקרב של סביבונים, דבר שהופך אותו לדיי ליניארי לאחר השיגור, והן כי על מנת ליהנות מהמשחק באמת, צריך משתתף נוסף, או במילים אחרות – חברים.

מכאן מתעורר הצורך חדש בהשגת חברים תחביב אישי אחר. אדם המעוניין בתחביב אחד ואישי יכול למצוא אותו בחיפושים והתעסקות עם שאוהב, הכתבה הזו תדבר על תחביב אישי נוסף שאינו דורש אדם אחר וכן מאפשר סיפוק לאורך כל הביצוע וכן מהתוצאה. תחביב זה הוא המשחק עם יו-יו.  

יויו הוא צעצוע מסתובב המורכב מחוט המחובר לשתי "דיסקיות" וביניהן מיסב. אנשים רבים מזהים אותו בדרך כלל כדבר שיורד ועולה מייד, משתחרר וחוזר, בעיקר משום שזה מאפיין את היויואים המסורתיים ואת היויו הנפוץ שקונים בסופר ב-5 שקלים. במקרה כזה החוט של היויו נעול בקשר בין הדיסקיות כאשר אין מבודד חיכוך כמו מיסב, כתוצאה מכך הזמן שבו הוא מסתובב יהיה קצר אם לא אפסי. הרי שכל המטרה שלו היא להתמסר עם עצמך, לעשות תרגיל אחד עם החוט ולסיים. מאז יויואים התקדמו ועולם שלם של פוטנציאל הספיק להתפתח.


יויו מסורתי


יויואים זולים


יויואים מודרניים


יויו מודרני מסוגל להסתובב בטווח של מ-30 שניות עד מספר דקות. בהתאם לסוג המיסב (מבודד חיכוך) יויואים מתחלקים לכאלו שחוזרים כשמושכים בחוט ולכאלו שאינם חוזרים, הסוג הראשון מותאם למתחילים היות ובכל זמן אפשר למשוך את היויו בחזרה, אמנם זה בא במחיר של פחות זמן סיבוב כי הוא רגיש יותר לחיכוך. השני נועד למתקדמים, הוא מאפשר זמן סיבוב ארוך יותר וכדי להחזיר אותו צריך לבצע תרגיל בשם "ביינד" (bind), בו בעצם מכניסים לולאה של החוט לעבר המיסב ומרוב חיכוך היויו חוזר. זמן הסיבוב בעצם מהווה את הזמן שניתן לעשות תרגילים עם היויו, מפני שהוא משתמש באפקט הג'יירוסקופ, ככל שהוא מסתובב מהר יותר כך הוא נשאר יציב בציר הסיבוב שלו, אם היויו לא מסתובב על צירו, הוא יזוז לצדדים מכל הפרעה שהיא. היציבות הזו חשובה כי בזכותה אפשר להנחית אותו על החוט ולעשות תרגילים למיניהם.

יש למעשה אינספור תרגילים שאפשר לעשות עם היויו, רובם אבל מחולקים לקטגוריות שונות:תרגילים שמכוונים אל מול השחקן כך שהיויו זז קדימה ואחורה, מכונים "פרונט סטייל". בניגוד ל"פרונט" יש תרגילים נפוצים יותר המתרחשים במאונך לשחקן, הם מכונים "סייד מאונט". צופסטיק" הינו סוג תרגילים בו מתמקדים במעברר של היו-יו מאצבע לאצבע בכף היד. חלק מהתרגילים מתמקדים במעבר של היויו על כל הגוף למשל המרפק, הברך והצוואר. בנוסף, ישנם תרגילים בהם היויו בכלל מסתובב אופקית, אלו מאוד קשים משום שצריך לשמור את היויו מסתובב כאשר הוא נע כמו צלחת פריזבי, ולתפוס אותו עם החוט. לבסוף יש תרגילי חוט "רפוי" שמתמקדים בתנועה של החוט במקום של היויו כדי ליצור זרימה יפה שלו.

תרגיל פרונט סטייל


תרגיל אופקי

תרגיל חוט רפוי


מגוון התרגילים הרב מעצים את העומק שבאינטראקציה של היויו עם החוט. עם כל טריק חדש שלומדים, גדלה ההבנה והיכולת לשלוט ביויו. עם סבלנות והתמדה אפשר להגיע לרמות מיוחדות בהן מתחילים לבצע תרגילי ''פרי סטייל'' שכוללים כל דבר שנלמד קודם לכן וביצירתיות פרטנית מייצרים זרימה חלקה בה היויו עובר מתרגיל לתרגיל מבלי שהמומנטום ייעצר. ככה שחקנים בונים קומבינציות ואפילו תרגילים חדשים.

עד כה סוקר רק סוג אחד של משחקי יויו, ב-''עולם שלם של פוטנציאל'' הכוונה הייתה אף מעבר ליויו אחד. ישנם 5 סוגי משחק של יויו:

1A – תרגילים עם יויו אחד הקשור ליד, עליהם דובר עד עכשיו.

2A – תרגילי "לופים" עם שני יויואים בשתי ידיים. הכוונה היא ליויואים מסורתיים שחוזרים כמעט מייד כאשר מושכים בחוט, מהלך הזריקה והחזרה של היויו נקרא לופ והוא מהווה את הבסיס של סוג המשחק.

3A – תרגילים עם שני יויואים שלא חוזרים. כאן בעצם מוכפלת הסיבוכיות של תרגילי 1A בנוכחות של שני יויואים איתם מבצעים תרגילים מחוברים, רמת הקושי גם כן מוכפלת.

4A – תרגילים עם יויו שלא מחובר לחוט. היויו מתנתק באוויר מהחוט וצריך לתפוס אותו בתנועה מיוחדת עם החוט כדי שיתחבר, זה מאפשר חופש לפעלולי תפיסה מרשימים והתמסרות. 

5A – תרגילים עם יויו שקצה החוט מחובר למשקולת קטנה במקום ליד של השחקן. עצם החופש של היד הזורקת מהחוט שובר הרבה מהכללים, באופן דומה לסוג הקודם, מתאפשרים תרגילים מסובכים ויפים מעבר למה שאפשר להעלות על הדעת ובתנועות המהפנטות של המשקולת ושל היויו במהלך הביצועים.

לכל אחד מסוגי המשחק האלו יש תחרויות רשמיות, מאורגנות המתרחשות בארצות באירופה, אסיה וארצות הברית.



נראה שיויו נהיה פופולרי בזמן באחרון בייחוד בטיקטוק, שם מראים תרגילים כמו ה-''די-אן-איי'' וקומבינציות אחרות, אחת בשם ''גודספיד'' בה האיש מעביר את היויו במהירות מטורפת מטריק לטריק עד שהמצלמה כמעט ולא יכולה לעקוב. טיקטוק אפלקציה המתאימה באופן נהדר לסרטוני יויו בעיקר משום שבזמן קצר ניתן לבצע כמות גבוהה של תרגילים מרשימים בעבור הצופים מבלי צורך בעריכה כבדה שתמשוך את תשומת הלב. כך שהפלטפורמה מהווה דרך שיווק מצויינת למוצר היו-יו וכן לתחביב.



יויו הוא תחביב מאתגר מאוד ומעניין במיוחד, זאת בניגוד לסביבון הרגיל. יש הרבה ללמוד ביו-יו, ולא חסרה תעסוקה כאשר רוצים להשתפר. העלייה בפופולריות ובפיתוח הספקטרום הרחב של דברים הניתנים לעשות עם היו-יו בהחלט מעניק לו את הכבוד הראוי ועושה עימו חיל. לסיום, סרטון תחרות של אלוף העולם ביויו מישראל, טל מורדוך, שמראה שימוש ביויו בצורה מדהימה.

https://www.youtube.com/watch?v=3J9o8reA0ew - התרגיל בין הזמנים: 0:53-2:07




Comments


bottom of page