top of page
ליאם מרקוביץ'

לחץ והאופן בו הוא מסווה את יכולותינו

חלק 1- The man who died standing:

השנה הייתה 1994, גמר המונדיאל, שתי הנבחרות בעלות מספר הזכיות הגבוה ביותר עד כה (3 זכיות לכל אחת)- איטליה נגד ברזיל. 120 דק' משחק, ועדיין אין כל הכרעה שכן התוצאה היא 0-0. על מנת להכריע את המשחק מתחילים בדו קרב פנדלים. איטליה הוגרלה לבעוט ראשונה, ופרנקו בארזי בעט מעל למשקוף. מרסיו סנטוס (Santos), הבועט הראשון של ברזיל, בעט כדור שנהדף על ידי שוער איטליה- ג'אנלוקה פליוקה.  לאחר שתי בעיטות מדויקות של שני הצדדים, שהעמידו את התוצאה על 2-2, דניאלה מסארו, האיטלקי בעט כדור שנהדף על ידי שוערה של ברזיל, קלאודיו טפארל. קפטן ברזיל, דונגה, כבש את הפנדל לזכות ברזיל, והתוצאה עמדה על 3-2 לאחר ארבע בעיטות לכל צד. בשלב זה נותרה לאיטלקים בעיטה אחרונה, אם יחמיצו, הברזילאים יזכו ויוכרעו כאלופי העולם. אם יבקיעו, התוצאה תהיה תיקו והמשחק יימשך. את הפנדל הזה ניגש לבעוט כוכב הכדורגל האיטלקי-רוברטו באג'יו, בזמנו אחד משחקני הכדורגל הטובים ביותר בעולם שאף זכה בתואר "הכדורגלן הטוב בעולם" בשנה שלפני כן. עד לנקודה זו הוא בעט 53 פנדלים והבקיע 44 מתוכם, הפנדלים שלא הבקיע נהדפו על ידי השוער. כל איטליה הוטלה על כתפיו של באג'יו אשר יכל להעניק לאיטלקים סיכוי לזכות בתחרות הספורט הפופולרית ביותר בעולם, זכייה זו תשיג כסף, כבוד והמון המון גאווה לאומית. כל הדברים הללו הוטלו במשקל כבד וניכר על הכוכב האיטלקי האדיר. אך ברגע האמת, הוא פספס.



רגע זה בהמשך נהפך לאחד מן הרגעים האייקוניים ביותר בתולדות הכדורגל העולמי והמחיש בצורה מופלאה את ההשפעה של לחץ על היכולות שלנו. באג'יו לאורך כל הקריירה שלו בעט 127 פנדלים במשחקים רשמיים, מתוכם הוא כבש 108, וגם את אלה שהחמיץ הוא הצליח לבעוט למסגרת השער, חוץ מהפנדל בגמר המונדיאל שחלף מעל למשקוף.



שבע שנים לאחר ההחמצה, פרסם השחקן אוטוביוגרפיה בשם: "בעיטה לשמיים" בה תיאר בהרחבה את רגשותיו לפני ואחרי הבעיטה המפורסמת. באג'יו כתב בספרו: 

"השנים חלפו, אך מעולם לא הפסקתי לחשוב על זה. מי יודע למה עלה כל כך גבוה, הכדור ההוא. זה כמעט מצחיק עבור מישהו כמוני, שכמעט לא החטיא פנדלים ואלה שכן החטיא נהדפו ע"י השוער. מעולם לא בעטתי כך לשמיים, לעולם. לא באימון, לא במקרה, לא בטעות. חייב להיות איזה היגיון, איזו לוגיקה, הצדקה, אם אדם שיכול לשים את הכדור איפה שהוא רוצה רואה אותו הולך לכיוון אחר לחלוטין. מעולם לא האמנתי במזל רע- אני מאמין שלכל דבר יש סיבה והכדור אמור היה ללכת לאן שהלך. גם אם, עדיין, אני לא מבין למה. בעטתי את הפנדל הזה עוד פעמים רבות. בחלום, בפרוזדור, אפילו בטלוויזיה. ותמיד כבשתי. בחלומות, הכל שונה. אני מתעורר עם חיוך, כאילו שבאמת כבשתי. המטען נעלם, המראות נשכחו. אבל זו רק אשליה. המטען כבד ולסיפור הזה אין סוף טוב. גם אם היום זה כואב פחות..."



UNA PORTA NEL CIELO-בעברית: "בעיטה לשמיים". עותק האוטוביוגרפיה של באג'יו.



לפי דעתי האישית, הלחץ חדר לראשו של באג'יו ובכך השפיע על ביצועו. אך האם זה הכל? כמובן שלא! ברור שאפשר לנסח זאת כך, אך אם נרצה להבין את המקרה, ואת התופעה כשלעצמה נהיה חייבים לצלול עמוק יותר.



חלק 2- הסברת המקרה:


לחץ וחרדה הן תופעות הסובבות את כולנו בחיי היומיום שלנו (ללא קשר להפרעות נפשיות המתבססות על התופעות הללו כמו חרדה חברתית וכדומה), למי מאיתנו לא יצא להרגיש בלחץ/חרדה לפני מבחן חשוב/במהלכו, יותר מזה- לכולנו גם יצא לחוות מצבים בהם הלחץ במהלך אותם מבחנים השפיע עלינו בצורה כה ניכרת שהוא הזיק לביצועים שלנו ובכך הוביל לציון נמוך יותר. לתופעות הללו יש כח לא קטן שאנחנו חייבים להכיר בו. כאשר אנו ניגשים למבחן שיש לו חשיבות ברורה עבורנו, אנו נוטים להלחיץ את עצמנו יתר על המידה; אנו לומדים הרבה שעות מסביב לשעון, נלחצים ככל שהמועד מתקרב וגם לא מניחים לעצמנו לעסוק בדברים אחרים וכאשר אנו כן עוסקים בדברים אחרים, אנו מרגישים תחושת אשמה על כך שלא ניצלנו זמן זה ללמידה. בסופו של דבר, כאשר אנו ניגשים לאותו מבחן, תספיק שאלה אחת ויחידה שלא נהיה בטוחים בתשובתה ובכך אנו עלולים להילחץ יתר על המידה בשנית, לחשוב יותר מדי על ההשלכות של כישלון או על האשמה על פעמים בהם התעסקנו בדברים לא מועילים (לשחק במשחקי וידאו, לראות סדרות טלוויזיה וכדומה) ובסופו של דבר הלחץ המופרז והבלתי נשלט מוביל אותנו לחוסר הצלחה ולפעמים גם לכישלון.


לכן, אני מאמין שגם לרוברטו באג'יו קרה דבר דומה לפני שניגש לבעיטת הפנדל; המחשבה על אומה שלמה שמונחת על כתפיך ורוצה לזכות בסכום הכסף הנכבד ובגאווה לאומית שכמעט ואין לה מתחרים. הידיעה שכישלון יוביל לשבירת ליבה של המולדת. כמעט 100,000 איש צופים בכך באצטדיון וביניהם גם שליט המדינה, שלא לדבר על מיליוני האנשים שצופים בך ממסכי הטלוויזיה בביתם. כל הדברים הללו נודדים בראשו של כל ספורטאי במעמד הזה, לא כולם נכשלים (ממש כמו שמחשבות בעלות אופי זהה  של לחץ וחרדה יכולות להופיע אצל כל תלמיד שניגש למבחן בעל חשיבות גדולה עבורו, אך לא כל תלמיד ייתן למחשבות הללו להשפיע על ביצועיו), אך באג'יו כן נכשל שכן הלחץ נכנס לראשו והוביל לבעיטה כושלת מעל למסגרת ששברה את ליבה של אומה שלמה, שלא לדבר על ליבו ונפשו של רוברטו באג'יו עצמו.

חלק 3-סיכום:

ללחץ יש השפעה ניכרת על יכולותינו, יש לו שלל היבטים שונים: הוא יכול להתבטא בספורט או בלימודים כפי שציינתי, אך הוא יכול גם להתבטא בשלל מקומות שונים בחיינו כמו למשל: עבודה, חיי חברה, זוגיות ועוד. חשוב מאוד שנדע להכיר בו ולהתמודד איתו, אחרת הוא עלול לחדור לנו לראש ולפגוע בנו בדרך כזו או אחרת. רוברטו באג'יו החמיץ ברגע המבחן הגדול ביותר בחייו ומאז קיבל את הכינוי: “The man who died standing”. איננו יכולים לדעת בדיוק מה עבר בראשו לפני שניגש לבעיטה בכדור, ההשערות שכתבתי כאן התבססו אך ורק על הדעה האישית שלי ועל מקורות אינטרנטיים. אבל זה לא משנה מה בדיוק עבר לו בראש באותם רגעים, בדיוק כמו שלא משנה מה עובר בראשינו ברגעי לחץ משלנו. החיים מלווים באינספור אתגרים, אינספור לחצים וחששות אבל אם לא נתמודד עם כך, ניפגע. 








コメント


bottom of page