חוגגים את חג החנוכה גם בזמן המלחמה
בתקופות של מצוקה ומהומה, המשמעות של התמדה באמונה וחגיגת מסורות הופכת עמוקה יותר. חנוכה, המכונה גם חג האורות, הוא חג יהודי המסמל תקווה, חוסן וניצחון האור על החושך. לאורך ההיסטוריה, קהילות יהודיות ברחבי העולם הפגינו חוזק ונחישות עצומה בכך שהמשיכו לחגוג את חג חנוכה, גם בעיצומה של מלחמה.
גם בתקופה האפלה ביותר בהיסטוריה היהודית, השואה, הצליחו אסירים יהודים במחנות ריכוז לשמור על אמונתם ולמצוא דרכים לחגוג את חנוכה. למרות הנסיבות הנואשות והקשות שאיתם התמודדו, נוצרו חנוכיות מאולתרות מחומרים נסתרים ותפילות נלחשו בסתר. מעשי ההתרסה והחוסן הללו הציגו מחויבות בלתי מעורערת לאמונתם וסירוב לתת לחושך לכבות את האור.
הדלקת נרות בבית כנסת
בפרנקפורט, גרמניה, 1936
הדלקת נרות בגטו לודז', פולין עם ראש היודנראט חיים רומקובסקי
לאחר השואה, ב-1948, שישראל נלחמה למען עצמאותה, מצאה את עצמה המדינה שקועה במלחמה אכזרית וקשה, מלחמת העצמאות. למרות הסכסוך המתמשך, חיילים ואזרחים יהודים מצאו נחמה וכוח בחגיגת חנוכה. חיילים היו מדליקים חנוכיות בתעלות, בעוד משפחות התאספו במקלטים כדי להצית את הלהבות. מעשה זה של חגיגה קהילתית בתוך הכאוס סיפק תחושת אחדות ותקווה, והזכיר לאנשים את הניסים שהתרחשו בהיסטוריה ואת הניסים שהם קיוו להיות עדים אליהם בזמנם שלהם.
בתקופה האחרונה עם ישראל ממשיך לחגוג את חג החנוכה באזורים מוכי מלחמות, שם הוא משמש סמל לתקווה וחוסן. במדינת ישראל, שבה סכסוכים למרבה הצער הם מציאות שחוזרת על עצמה, חגיגת חנוכה נותרה מסורת איתנה. חיילים ואזרחים כאחד מתאספים להדליק את החנוכייה, לשיר שירי חג, לחלוק ארוחות חגיגיות ולקיים את רוח החנוכה. למרות הסכנות והאתגרים העומדים בפניהם, חגיגת חנוכה משמשת תזכורת נוקבת לכך שגם בעיצומו של עימות, אור התקווה עדיין יכול לזרוח.המסר המתמשך של חנוכה של תקווה וחוסן חוצה גבולות ומהדהד עם אנשים ברחבי העולם. היא משמשת השראה וקריאה לאמץ אחדות, התמדה וחגיגת מסורות, גם בנסיבות המאתגרות ביותר. חג החנוכה מלמד אותנו שללא קשר לחושך המקיף אותנו, אור האמונה, התקווה והאחדות לעולם אינו יכול להיכבות.
יתר על כן, חגיגת חנוכה בתקופות מלחמה חורגת הרבה מעבר לגבולות הקהילות היהודיות. אשר משמש ככוח מאחד, המפגיש אנשים בני דתות ורקע שונים כדי לתמוך ולרומם את הצופים בחג. דוגמה בולטת לסולידריות זו התרחשה כאשר נשיא צרפת, עמנואל מקרון, השתתף באופן פעיל בהדלקת נר ראשון של חנוכה בארמון האליזה. הנשיא מקרון לא רק הפגין את כבודו העמוק לקהילות היהודיות אלא גם הביע את תמיכתו הבלתי מעורערת בחופש הדת. מעשה זה של הכלה והבנה הדהד אנשים רבים ברחבי העולם, שימש כתזכורת רבת עוצמה לכך שחגיגת חנוכה מתעלה על פערים דתיים ותרבותיים, ומטפחת אחדות וכבוד הדדי בין קהילות מגוונות. נוסף על כך, ארגונים ויחידים שונים מציעים סיוע, תורמים נרות ומארגנים אירועים על מנת להבטיח את קיום מסורת החנוכה. תמיכה בינלאומית זו לא רק מראה אמפתיה והבנה אלא גם מחזקת את המסר שרוח החנוכה חוצה גבולות.
משמאל נשיא צרפת, עמנואל מקרון, משתתף בטקס הדלקת נרות בארמון האליזה
גם בארצות הברית, שהביעה תמיכה מוחלטת בישראל, הודלקה החנוכיה הגדולה בעולם, תוך קריאה להפסקת השנאה. החנוכייה הגדולה בעולם עומדת במנהטן כבר 50 שנה. בכל שנה ההדלקה משודרת בכלי תקשורת בולטים בארה"ב, והיא הפכה לחלק מהחיים היהודיים ולחלק בלתי נפרד מהתרבות האמריקאית.
לסיכום, חגיגת חנוכה בתקופות מלחמה מדגימה את רוחה הבלתי מתמסרת של הקהילה היהודית, בהיותם מתמידים באמונתם ובמסורותיהם למרות הנסיבות האפלות ביותר. חג זה משמש סמל רב עוצמה לתקווה, אחדות וחוסן, מעורר אנשים ברחבי העולם להתאחד, לתמוך זה בזה ולחגוג את ניצחון האור על החושך. המסר המתמשך של חג החנוכה מהדהד מעבר לגבולות, מזכיר לנו את הכוח שנמצא באימוץ האנושיות המשותפת שלנו ובעמידה יחד בעת מצוקה.
Comments