top of page
עידן פרנקל

יחסי ארה"ב -ישראל: חשיפת ההסוואה

מערכת היחסים בין אמריקה וישראל נתפסת לרוב כברית חזקה, אבל יש בה יותר ממה שנראה לעין. מאחורי חזית התמיכה הנדמית בלתי מעורערת, ארצות הברית בחוכמה רבה הצליחה להסוות דינמיקה מורכבת של אסטרטגיות ואינטרסים פנימיים.

ב 1947, לאחר שהתבררו הזוועות וממדי הרצח של השואה הובאה בפני האו"ם הצעת החלוקה של ארץ ישראל לשתי מדינות, ובתחילה ארצות הברית היססה לתמוך בתוכנית זו בשל חששות מתגובת מדינות ערב, שנראו כחזקות ובעלות השפעה. עם זאת, בלחץ של יהודים אמריקאים וגורמים אחרים, ארה"ב בסופו של דבר כן הצביעה בעד התוכנית.


(ההצבעה המכוננת בכ"ט בנובמבר לתוכנית החלוקה)


לאחר הקמת ישראל ב-1948 החלה לפרוח השותפות בין ישראל לארצות הברית. ארצות הברית הכירה בישראל כשותפה מוכשרת ומתחזקת החולקת ערכי יסוד של דמוקרטיה וחירות. מערכת יחסים זו הייתה משמעותית במיוחד בתקופה שבה ברית המועצות הייתה בעלת השפעה באזור, וארה"ב חיפשה בעלות ברית כדי להתמודד עם ההתפשטות הסובייטית. לאחר מלחמת השחרור ב-1948, דוד בן-גוריון, ראש הממשלה הראשון של ישראל, סירב ללחץ האמריקני לסגת משטחים מסוימים, בהם הנגב והגליל. החלטה זו הובילה לסנקציות נשק שהוטלו על ישראל על ידי ארצות הברית כסוג של ענישה על אי היענות לדרישותיה.

אך לאחר מכן, בהסתכלה על ישראל כתומכת נלהבת לעקרונות דמוקרטיים באזור הפכפך, ארצות הברית ראתה את הפוטנציאל של ישראל להיות שותפה איתנה במזרח התיכון. המחויבות של ישראל לערכים דמוקרטיים עלתה בקנה אחד עם האינטרסים האמריקאיים, והפכה אותה לבעלת ברית טבעית במאבק נגד ההשפעה הסובייטית ובקידום היציבות באזור.ככל שהתפתחו המאמצים לטפח יחסי שלום עם שכנים ערבים, ישראל מילאה תפקיד מרכזי בשיתוף הפעולה עם ארצות הברית. יחד, עמים אלה פעלו לבניית גשרים עם מדינות ערב, תוך מינוף מיקומה האסטרטגי והערכים המשותפים של ישראל כדי לטפח יחסי ידידות וליצור שותפות עמוקה. גישה שיתופית זו לא רק חיזקה את הקשרים בין ישראל לארה"ב אלא גם תרמה למאמצים רחבים יותר להגביר את היציבות ולקדם שלום במזרח התיכון.

בין שתי המדינות ישנן הרבה אינטרסים משותפים, כגון התמקדות במאבק נגד הטרוריזם וחיסולו, הצגת ערכים דמוקרטיים וחברתיים, לחימה בעזרת שביתות דמוקרטיות ותמיכה במדינות דמוקרטיות, בשלום ובערכי האנושות ובעד לקדם יציבות כלכלית ולמנוע הצלבה לקצוות השמאל והימין הקיצוניים. 

ארה"ב וישראל פועלות יד ביד באמצעות תרגילים צבאיים משותפים, תוכניות שיתוף מודיעין ויוזמות דיפלומטיות. הם שואפים להגביר את אמצעי הביטחון, לשבש רשתות טרור ולקדם משא ומתן לשלום באזור.


(ראש הממשלה ביבי נתניהו בפגישה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, תל אביב)


בעזרת היחסים שארצות הברית וישראל בנו, ארצות הברית תומכת בישראל בפן הכלכלי, הביטחוני ובמיוחד בפן הדיפלומטי כדי שתוכל לקיים יותר יחסי שלום סביבה ובעולם. ארה"ב תומכת בישראל בצורת עזרה כלכלית, באמצעות העברת כספים, תומכת במימון פרויקטים ובעזרת הפעלת תוכניות כלכליות כדי לחזק את הכלכלה הישראלית. עם הזמן, נוצר קשר טכנולוגי עמוק בין אמריקה לישראל, הכולל תמיכה בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות בתחומים כמו ביטחון, תקשורת ורפואה. בנוסף, ארצות הברית מספקות תמיכה צבאית רבה לישראל בצורת ספק שיטור, כלי נשק, טילים ותקשורת צבאית. התמיכה הזו מסייעת לישראל לשמור על ביטחונה ולהתמודד עם איומים מכל סוג. היא מתמקדת בתמיכה באבטחת גבולות וחופי ישראל, כולל תמיכה בפעולות למניעת חדירת נשק לידי ארגוני טרור ומדינות או ארגונים אוויריים שמאיימים על ישראל. כמו כן, היא גם מביעה תמיכה רשמית בישראל בפורומים בינלאומיים כמו האו"ם ובין המדינות החברות. ארה"ב מגנות על ישראל בפני תקיפות וביקורות בנושאים כגון הטרור, זכויות אדם וכלל היחסים עם השכנים הערבים.


עם זאת, ארצות הברית מקבלת גם רבות מהיחסים החברתיים והאסטרטגיים שלה עם ישראל. למשל, ישראל משמשת כשותפה אסטרטגית חשובה לארצות הברית במזרח התיכון. ישראל מסייעת לארצות הברית בהתמודדות עם איומים טרוריסטיים, בפיתוח טכנולוגיות בטחון ובתמיכה באינטרסים באזור וזה מקנה לארצות הברית יתרון אסטרטגי חשוב בתחום הביטחון הלאומי. יתרה מכך, ישראל מוכרת כמכרז הייטק ומובילה בתחומים טכנולוגיים רבים כגון תעשיית התוכנה, אבטחת סייבר וביוטכנולוגיה. ארצות הברית משתמשת ביכולות ובידע הטכנולוגי של ישראל, המובילה לשיתופי פעולה ולחידושים משותפים בתחום הטכנולוגיה. נוסף על כך, ישראל מצויה בראש המכלול הגלובלי בתחום המחקר והפיתוח, בעיקר בתחומי החדשנות, הרפואה והיא תורמת לפיתוח טכנולוגיות חדישות שניתן לשלב בתעשיית המדע והטכנולוגיה של ארה"ב.

עם כל האינטרסים המשותפים שיש לארצות הברית עם ישראל, ישנם אינטרסים מנוגדים. לדוגמה, לא תמיד האינטרסים של ישראל בהתקדמות הפלסטינים תואמים את האינטרס של ארצות הברית בתהליכי השלום. ארצות הברית אשר היא מעצמה על אזורית השואפת ליחסים תקינים עם רוסיה ועם איראן, הרואה את הדברים בצורה יותר רחבה מישראל ולכן אין לה תמיד את אותם האינטרסים כמו ישראל.

עוד התנגשות בין האינטרסים של השתיים היא בנושא הסיוע ההומניטרי. ארצות הברית נכנסת לפעולות סיוע הומניטרי ברחבי העולם, ולעיתים מסייעת גם לאזורים שבהם קיימת עמדת יריבויות או קונפליקטים, כמו עזה. מצד שני, יש חלק מהקהל הישראלי הרואה את הסיוע ההומניטרי לעזה כאיום על ביטחון ישראל, כיוון שהסיוע עשוי להיעבר לארגונים טרוריסטיים או לשמש כמשא נגד ישראל. יתרה על כך, חלק מהקהל הישראלי אוסרים על סיוע הומניטרי לעזה עקב אירוע הזוועות של ה 7 באוקטובר. ההתנגשות בין העקרונות של הסיוע ההומניטרי לבין האיום הפוטנציאלי על ביטחון ישראל מביאה לפעמים לקונפליקטים ודיונים בפוליטיקה הישראלית ובין המדינות.


לסיכום, הקשר בין ארה"ב לישראל נעוץ בערכים דמוקרטיים משותפים ובסיוע הדדי. ארה"ב מסייעת לישראל בביטחון, כלכלה וטכנולוגיה, תוך התמקדות בטיפול באיומים במזרח התיכון וביצירת קשר עם שחקנים משמעותיים כמו רוסיה ואיראן. בעוד שאינטרסים שונים עשויים לצוץ לפעמים, מערכת היחסים פורחת באמצעות שותפות איתנה ומאמצים משותפים לקראת יעדים אזוריים משותפים. 







Comments


bottom of page