top of page
ליהיא יסובסקי

יום זכויות האדם


בכל 10 בדצמבר, מציינים בעולם את יום זכויות האדם הבינלאומי, יום שנחרט בהיסטוריה כעדות לחתירה המתמשכת אחר כבוד, חופש וצדק לכולם. ההיסטוריה של למה המסמך  נכתב נעוצים באירוע שזעזע את כל העולם להתעוררות , מלחמת העולם השנייה. הזעזוע של מה שקרה הובילה את כתיבתה של מעצמת זכויות האדם. 


כשהעולם יצא מהחורבן של מלחמת העולם השנייה, הוקמה האומות המאוחדות כצעד לעידן חדש של שיתוף פעולה בינלאומי. מתוך הכרה בצורך למנוע זוועות עתידיות ולקיים את זכויות היסוד והחירויות של כל הפרטים, עצרת האו"ם החלה במשימה היסטורית: ניסוח ההצהרה האוניברסלית בדבר זכויות האדם. האמנה שאומצה ב-10 בדצמבר 1948, הפכה למסמך ציון דרך בהיסטוריה האנושית. ההכרזה כללה 30 זכויות יסוד וחירויות הטבועות בכל בני האדם, ללא הבדל גזע, מין, לאום, דת או כל מעמד אחר.


ההשפעה של ההכרזה הייתה רבת עוצמה לשינוי חברתי ופוליטי ברחבי העולם, והעניקה השראה לאינספור תנועות ויוזמות המוקדשות לקידום זכויות האדם.

ההצהרה עזרה לקדם תנועות שדגלו בדברים כגון:

  • ביטול עבדות ועבודות כפייה: האמנה עזרה למאבק העולמי בעבדות ובעבודות כפייה, והובילה להתקדמות משמעותית בעצירתה. 

  • קידום זכויות נשים: ההצהרה הכירה בשוויון המובנה של נשים וגברים, מה שסלל את הדרך לצעדים בחינוך נשים, השתתפות פוליטית והזדמנויות כלכליות. 

  • הגנה על ילדים: האמנה הובילה לאימוץ ה"אמנה בדבר זכויות הילד", מסמך המגן על ילדים מפני ניצול, התעללות והזנחה. 

  • הקמת מסגרות משפטיות בינלאומיות: הניח את הבסיס לפיתוח של אמנות ואמנות בינלאומיות רבות בנושא זכויות אדם, תוך יצירת מסגרת למתן דין וחשבון למדינות על התחייבויותיהן לזכויות האדם.


למרות ההתקדמות העצומה מאז אימוץ ההצהרה המסע לעבר זכויות אדם אוניברסליות עדיין רחוק מלהיות מושלם. העולם ממשיך להתמודד עם אתגרים מתמשכים כמו: אפליה וחוסר סובלנות (אפליה המבוססת על גזע, מוצא אתני, דת, נטייה מינית וגורמים אחרים נמשכת, מונעת הזדמנויות שוות מיחידים ויוצרת חלוקות חברתיות), עוני ואי שוויון ( אנשים רבים בעולם במיוחד במדינות עולם שלישי, אינם מקבלים את הזכויות והחופש שהם ראויים להם אינם יכולים לקבל את החינוך שיש לנו , ומגבילים את הגישה שלהם לחינוך, שירותי בריאות ורמת חיים הגונה), מבט קדימה( אימוץ את עתיד זכויות האדם)


למרות האתגרים הללו, המאה ה-21 מציגה גם הזדמנויות חדשות לקידום זכויות האדם:

התקדמות טכנולוגית: טכנולוגיה, כאשר משתמשים בה באחריות, יכולה להיות כלי רב עוצמה לקידום זכויות אדם. זה יכול להקל על הגישה למידע, חינוך ושירותי בריאות, להגביר את הקולות המודחקים, ולחייב ממשלות ו  באחריות.

קישוריות גלובלית: מודעות גלובלית ושיתוף פעולה מוגברת יכולים לחזק את תנועת זכויות האדם, ולאפשר תגובות אפקטיביות יותר להפרות מעבר לגבולות.

חברה אזרחית מועצמת: חברה אזרחית תוססת ומעורבת ממלאת תפקיד מכריע בשמירה על זכויות האדם. על ידי העלאת המודעות, הסברה לשינוי, ארגוני הזכויות האדם שונים מקדמים את סדר היום של זכויות האדם.

גם אתם יכולים לעזור בהובלת השינוי

על ידי אימוץ פעולה קולקטיבית נוכל לבנות עתיד שבו כבוד, חירות וצדק הם לא רק שאיפות, אלא המציאות החיה עבור כל אדם בעולם. 


ולמרות כל ההתקדמויות שהיו על ההכרזה המאבק עוד לא הסתיים והיום צריך יותר מאי פעם עזרה במאבק. העולם יכול לראות עכשיו יותר מאי פעם את המאבק הלא נפסק בשביל זכויות האדם. במלחמה אפשר לראות איך מפרים כל כך הרבה מזכויות האדם. עם החטיפה של השבויים והמעשים האיומים שנעשו, ולמרות כל מעשים אלו, תגובת העולם היא שתיקה והפניית גב ליהודים. ארגון הנשים העולמי, אנשים מוחאים למען ארגון שטני, ואינם רואים את הזוועות שהיו, האנטישמיות שעולה והפגיעה ביהודים סביב כל העולם . אנשים עיוורים לאמת וממהרים לשנוא, במקום לחקור ולהבין את הנושא לעומק רבים מעדיפים להסתפק במעט מידע שקיבלו ולחשוב שהם מודעים ויודעים היטב את המצב. בעולם יש רק כמה עשרות מיליוני יהודים בעוד שיש כמיליארד וחצי ערבים ומוסלמים. המלחמה שלנו נגדם אינה יכולה להיות רק היהודים מולם . צריך לגייס עוד אנשים.

אנחנו חיים בעידן מודרני שבו האינטרנט יכול להיות כוח בלתי מנוצח. ברשתות חברתיות להפיץ את המידע האמיתי כמה שיותר, להראות לעולם את האמת האמיתית ולא את השקרים . כמה שיותר אנשים יפיצו את המידע כך יותר סיכוים שהמידע יגיע ליותר אנשים. לגייס כספים לארגונים שעוזרים במלחמה להביא את השבויים בחזרה. 

כשאנו מציינים את יום זכויות האדם הבינלאומי השנה , עלינו לא רק לחגוג את אבני הדרך שהושגו אלא גם להכיר באתגרים שנותרו. ולעזור בכל יכולתנו במאבק להחזרת השבויים.



Comments


bottom of page