הסיפור והמשמעות האמיתיים מאחורי חג החנוכה
עם בואו של חג החנוכה, כולנו נהנים מחופשה של שבוע, מהמנוחה ומההפסקה מהמבחנים, אבל האם אתם יודעים מה בעצם זה חנוכה? למה או מה חוגגים?
מקור השם הוא מלשון חנוכת המזבח או חנוכת הקודש, שנערכה לאחר כיבושו וטיהורו של בית המקדש על ידי המכבים, שלזכרה נחגג החג בתאריכו, כפי שמתואר בספר מקבים א'. בדומה לחנוכת המשכן ולחנוכת מקדש שלמה, ובהתאמה להנחת אבן הפינה לבית המקדש השני שהייתה בתאריך דומה.
לחג חנוכה היו גם שמות אחרים, כמו חג החורף, מהסיבה שבתקופה זו מתחדשת האופטימיות כיוון שהעולם שהלך ושקע בחשיכה מתחיל להתמלא בהדרגה באור.
המדרש בתלמוד מספר על האדם הראשון שראה את הימים הולכים ומתקצרים ונבהל, וקישר את הסיפור לחג אמצע החורף:
"תנו רבנן: לפי שראה האדם הראשון יום שמתמעט והולך, אמר "אוי לי, שמא בשביל שסרחתי, עולם חשוך בעדי וחוזר לתוהו ובוהו וזו היא מיתה שנקנסה עלי מן השמים". עמד וישב ח' ימים בתענית ובתפילה. כיון שראה תקופת טבת וראה יום שמאריך והולך, אמר "מנהגו של עולם הוא". הלך ועשה שמונה ימים טובים. לשנה האחרת, עשאן לאלו ולאלו ימים טובים."
שם נוסף לחנוכה הוא חג הזיתים, הסיבה לכך היא שזמן החנוכה היה סוף מועד הבאת הביכורים: "מהחג ועד חנוכה, מביא ואינו קורא; רבי יהודה בן בתירא אומר, מביא וקורא" וגם הבאת ביכורי הזית חל בין סוכות לבין חנוכה. לפי הבנתי במועד זה היה חג חקלאי שבו הדליקו נרות בשמן זית, כנראה כבר מתקופת בית ראשון. ד"ר ישראל רוזנסון, פיזיקאי, איש חינוך וחוקר ארץ ישראל, סובר כי לפני מרד החשמונאים היה חג שמן קדום אשר נדחק בשל ניצחונם של החשמונאים.
בלוח השנה במגילות קומראן מופיע 'מועד השמן' ביום ראשון, ה 22 בחודש השישי (אלול), בו על פי מגילת המקדש מדליקים נרות, סכים מהשמן החדש ואוכלים מהזיתים.
זמן חנוכה היה זמן היסטורי חשוב ליהודים, שבו היוונים הפכו את בית המקדש השני למקדש אלילי וניצלנו בזכות נס פך השמן. אבל מה בעצם קרה אז? בשנת 167 לפנה"ס החלו החשמונאים להנהיג את ההתקוממות נגד השלטון הסלווקי בארץ ישראל, שכונתה "מרד החשמונאים", על רקע גזירות אנטיוכוס - איסורים שהוטלו על ידי השלטון הזר על קיום מצוות יהודיות.
בשנת 164 לפנה"ס הצליחו המורדים לשחרר את ירושלים ובית המקדש משלטון היוונים והמתיוונים, שתחת שלטונם שבת בית המקדש מפעילות כשלוש שנים. על אף שהמרד לא נגמר, והמאבק לעצמאות בארץ ישראל המשיך כעשרים שנים נוספות, נקבע תאריך החג בימי השיא של המאבק - ימי שחרור המקדש וירושלים, חנוכת המזבח והדלקת המנורה בה התרחש נס פך השמן.
מלכתחילה, הייתה המרידה כנגד האליטה המתיוונת היהודית של ירושלים, בגלל הכנסת אליל לבית המקדש. המתיוונים קראו לעזרת השלטון היווני וכך התפתחה המרידה למלחמה נגד הצבא הסלווקי. במשך מספר שנים הייתה יד המכבים על העליונה, אך בשנת 160 לפני הספירה, נוצחו המכבים על ידי בכחידס ונאלצו למצוא מקלט במדבר יהודה.למרות ההפסד הצבאי, הצליח יונתן החשמונאי להגיע להסכם עם בכחידס על הקמת מעין אוטונומיה ביהודה. בשנת 152 לפנה"ס ניצל יונתן סכסוך בין יריבים הלניסטיים והצליח להשיג ליהודה עצמאות מדינית וצבאית.
יהודה המכבי נערך לפני צבא ניקנור, גוסטב דורה
בתפילת על הניסים, תוספת בימי חנוכה לתפילת שמונה עשרה ולברכת המזון, מודגש הנס שהוא ניצחון במלחמת השחרור משעבוד היוונים: "בִּימֵי מַתִּתְיָה בֶן יוֹחָנָן כֹּהֵן גָּדוֹל חַשְׁמוֹנָאי וּבָנָיו, כְּשֶׁעָמְדָה מַלְכוּת יָוָן הָרְשָׁעָה עַל עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל לְשַׁכְּחָם תּוֹרָתָךְ וּלְהַעֲבִירָם מֵחֻקֵּי רְצוֹנָךְ. וְאַתָּה בְרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים עָמַדְתָּ לָהֶם בְּעֵת צָרָתָם: רַבְתָּ אֶת רִיבָם, דַּנְתָּ אֶת דִּינָם, נָקַמְתָּ אֶת נִקְמָתָם. מָסַרְתָּ גִּבּוֹרִים בְּיַד חַלָּשִׁים, וְרַבִּים בְּיַד מְעַטִּים, וּרְשָׁעִים בְּיַד צַדִּיקִים, וּטְמֵאִים בְּיַד טְהוֹרִים, וְזֵדִים בְּיַד עוֹסְקֵי תוֹרָתֶךָ. לְךָ עָשִׂיתָ שֵׁם גָּדוֹל וְקָדוֹשׁ בְּעוֹלָמָךְ, וּלְעַמְּךָ יִשְׂרָאֵל עָשִׂיתָ תְּשׁוּעָה גְדוֹלָה וּפֻרְקָן כְּהַיּוֹם הַזֶּה."
תפילת על הניסים לחנוכה
לסיכום, חג החנוכה הוא חג חשוב מאוד להיסטוריה שלנו כיהודים, מראה מצוות רבות, עם שמות רבים בעלי משמעויות רבות. חג החנוכה הוא חג המסמל את העצמאות שלנו כיהודים, שלקחנו את בית המקדש השני בחזרה מהשלטון הסלווקי. אז בואו כולנו נאכל סופגנייה, נדליק נרות ונהנה ביחד.
Comments