קונספט ההסוואה, שלרוב מקושר לצבא או לטבע, קיבל מספר חידושים מעניינים לאורך החודש האחרון. החידושים עצמם באמת קשורים לצבא ולטבע, וחלקם אפילו די מפחידים לדעתי, אך אתן לכם לשפוט.
גלימת ההיעלמות הרוסית: אחת ההתגלמויות הישירות ביותר של הסוואה לאחרונה הוא פיתוח "גלימת ההיעלמות" של רוסיה בשביל החיילים שלה. טכנולוגיה זו, אשר עוצבה להפוך חיילים לבלתי ניתנים לאיתור ממרחק של יותר מ3 רגל (שזה טיפה פחות ממטר, מה שאומר שלא יהיה ניתן להבחין בחיילים ממרחק של יותר ממטר!), היא חלק מדוקטרינת "מסקירובקה" (זה אומר "הסוואה" ברוסית) הרוסית, אשר שמה דגש על הטעיית האויב אודות פוזיציות ויכולות צבאיות. "גלימת ההיעלמות" הזו, שהיא למעשה חליפת הסוואה, עובדת בכך שהיא מסתירה את חתימת החום של החייל ובכך היא אפקטיבית במיוחד נגד ציוד איתור תרמי (מציאת אנשים בעזרת חום גופם). חליפת הסוואה זו היא חליפה קלה שיכולה להתקפל ולהיכנס לתוך כיס, והיא סופגת קרינה אינפרא-אדומה כדי להשתלב עם טמפרטורת הסביבה.
כך נראה אדם במצלמה תרמית לפני שהוא מכוסה בגלימת ההיעלמות:
וכך נראה האדם כשהוא מכוסה:
הסוואה באמצעות הידמות לעלים:
בעולם המחקר והמדע, פותח חומר חדש שיכול להידמות לעלים תחת אור רגיל (נראה לעין האנושית כמו סתם עלים) וגם תחת אור אינפרא אדום (תחת מצלמה תרמית למשל). החומר למעשה מחזיר אור רגיל ואור אינפרא אדום שעלים היו מחזירים וכך נראה כמו עלים גם עבור מצלמות רגילות וגם עבור מצלמות אינפרא אדום או מצלמות תרמיות. אקח לדוגמה חייל שלובש חליפה מחומר זה - כאשר החייל שלובש את החליפה מסתתר בין שיחים ועלים, הוא גם ייראה כמו גוש עלים עבור מצלמות רגילות והעין האנושית וגם ייראה על מצלמות תרמיות כאילו שאין שם אדם ובאמת יש שם רק עלים (החומר מחזיר את אותה חתימה תרמית כמו עלים). דוגמה נוספת יכולה להיות החבאת רחפן או רכב כלשהו בסביבת עלים בכך שמצפים אותו בחומר הזה, וכך הוא פשוט "לובש חליפת הסוואה" כל עוד הוא בסביבת יער. כעת המימושים של טכנולוגיה זו לא נמצאים במידע הקיים ולכן לא ניתן לדעת מה נעשה כבר בחומר, אך הפיתוח של חומר כזה מייצג התקדמות משמעותית במדעי החומר ויש לו פוטנציאל לשימוש צבאי, מחקרי, ולבקרת הסביבה. לדעתי, טכנולוגיה כזו הינה די מפחידה היות והיא הופכת אדם לכל כך קשה לגילוי בכל דרך, כך שהיא כמעט והופכת אותו לבלתי נראה, כמו שהיה עם הסוואות לפני המצאת מכשירים מתקדמים. דבר כזה מנטרל שימוש של אמצעי קרב רבים המתבססים על איתור גורמים מרחוק ולכן מקנה יתרון רב ומפחיד לצבא המשתמש בחומר שכזה.
מערכת הסוואה בהשראת תמנונים: עוד פיתוח מעניין הוא מערכת ההסוואה שנבנתה בהשראת התמנון כחול-הטבעות, ומסוגלת להסוות רכבים, שלטי חוצות, ואפילו בניינים. הטכנולוגיה הזו היא בעצם פלטפורמה המשתמשת בסרט דק עם טבעות כחולות מקומטות שמוקפות בעיגולים חומים דחוסים בין אלקטרודות שקופות וממברנה אקרילית. הסרט הזה יכול לשנות את המראה שלו יותר מחמש מאות פעמים בלי ירידה באיכות. המפתח לטכנולוגיה זו הוא שימוש במולקולות אנאסיניות אשר נותנות לחומר תכונות ספקטרוסקופיות מתכווננות, יציבות ארוכת טווח ותכונה אוטונומית של תיקון עצמי. המכשיר יכול לפעול לאורך טווח האולטרה סגול, האור הנראה לעין, האור הקרוב לחלק האינפרא אדום של הספקטרום האלקטרו מגנטי. הדמיון בין מערכת זו לבין התמנון כחול הטבעות הוא שלמעשה ההסוואה של שניהם מבוססת על טבעות כחולות (והטכנולוגיה הזו יכולה תיאורטית לתקן את עצמה). המימושים האפשריים של טכנולוגיה כזו מגוונים. בצבא ניתן להשתמש בטכנולוגיה כזו להסוואה של חיילים, ציוד, רכבים, מבנים, ובכך לספק הסתרה חסרת תקדים בשדה הקרב, ברפואה ניתן להשתמש בטכנולוגיה זו כדי ליצור פרוטזות או התאמות וויזואליות יותר יעילות או ריאליסטיות (למשל שרגל מושתלת של אדם תיראה אמיתית יותר במקום מתכתית ורובוטית), וברובוטיקה הטכנולוגיה הזו יכולה להוביל אל פיתוח של רובוטים שיכולים להתמזג יותר טוב עם הסביבה שלהם. בסך הכל, לטכנולוגיה זו יש פוטנציאל רב עקב היכולות המפותחות שלה אשר שאבו השראה מן הטבע.
הסוואת טילים סינית: לאחרונה, סין פיתחה טכנולוגיה חדשה אשר נקראה על ידה בשם "golden veil" ("צעיף הזהב"). מטרת הטכנולוגיה היא לגרום לטילים של צבא סין להיראות על הרדאר כמו סתם מטוסי נוסעים. "צעיף הזהב" עובד בכך שהוא יוצר רשת מורכבת שמחזירה אותות רדאר שמזוויות מסוימות כל כך יותר רחבים עד שהם גורמים לטיל להיראות כמו מטוס נוסעים גדול. הטכנולוגיה הזו מורכבת מחוטי מתכת ארוגים בעדינות אשר מצופים בזהב. ארצות הברית התחילה גם היא להשתמש בטכנולוגיות הסוואה דומות, כמו טילים שמחזירים אותות רדאר בצורה דומה ל"צעיף הזהב" או כמו מטוסי ההפצצות הבלתי נראים ברדאר של ארצות הברית. מה שכן, הפקה המונית של טכנולוגיה זו באיכות גבוהה הינה אתגר שעוד לא נכבש, אשר ידרוש אוטומטיזציה של תהליך הייצור. פוטנציאל השימוש של סין בטילים כאלו כנגד טאיוואן מהווה סכנה גדולה עבור טאיוואן, משום שפגיעת טילים כאלו יכולה להוות השמדת מבני מפתח צבאיים ופוליטיים של טאיוואן ובכך פגיעה קשה בטאיוואן מה שתהפוך את ההתנגדות שלה לפלישה סינית לכמעט בלתי אפשרית. טכנולוגיה כזו לדעתי היא יותר מפחידה מחומר ההסוואה שמחקה עלים משום שאם יבוא רגע בזמן שבו כל הטילים יהיו מחומשים בכזו טכנולוגיה וגם טכנולוגיה כזו תהיה משוכללת יותר (למשל מסוגלת להיראות כמו מטוס מכל זווית), לא יהיה ניתן להבדיל בין מטוס נוסעים לבין טיל על הרדאר, מה שיכול לשים סוף למערכות הגנה אוויריות כפי שאנו מכירים אותן, או להשפיע מאוד לרעה על מטוסי נוסעים.
לסיכום, בחודש האחרון התרחשו מספר חידושים בתחום ההסוואה שחלקם מאוד מפחידים משום שהם יכולים לנטרל אמצעים טכנולוגיים רבים שבלוחמה מודרנית אנו מסתמכים עליהם מאוד, ואני מקווה מאוד שיחד עם טכנולוגיות אלה תימצא אולי דרך להתמודד איתן או לנטרל אותן, אחרת נהיה הרבה פחות בטוחים. לדוגמא, אם חמאס יצליחו לשים את הידיים שלהם על "צעיף הזהב" הסיני, כיפת הברזל לא תוכל להבדיל בין טיל לבין מטוס, דבר שיכול לסכן אותנו או מטוסים הטסים מעלינו. בלי ספק קיים צורך למצוא דרך להתמודד עם חידושים אלו, אך אם כל זה קרה בחודש, אין לדעת מה יקרה בחודש הבא...
Comments